Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloetinge: koetshuis in Kloetinge

Kasteel Buitenplaats

Marktveld 18
4481BH Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van Kloetinge: koetshuis

Inleiding Tweezijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen koetshuis, in 1851 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl. Omschrijving Koetshuis van anderhalve bouwlaag hoog op rechthoekige plattegrond. De kapverdieping toont zich in de voor- en achtergevel als een volledige, lage, verdieping. Gevels opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, voorzien van natuurstenen raamdorpels. Het linkerdeel van de voorgevel bevat een zesruits schuifraam en een dienstingang met bovenlicht ten behoeve van het oorspronkelijke koetsiersverblijf. In het rechter deel bevinden zich op de begane grond twee stellen dubbele rijtuigdeuren. Achter één deur is nog een lattenhek aanwezig dat bij geopende deuren de koetsruimte afsloot. De kozijnen zijn enigszins geprofileerd uitgevoerd. Op de verdieping in het midden een goederen/hooideurstel en aan beide hoeken een vierruits stolpraam. Begane grond en verdieping worden door een bakstenen cordonlijst van elkaar gescheiden. Tussen de dienstentree en de wagendeuren bevindt zich een gevelsteen ter nagedachtenis aan de bouw in 1851. In de achtergevel bevinden zich in het rijtuiggedeelte twee zesruits schuiframen en een achterdeur, in het stalgedeelte vierruits ramen met halfrond bovenraam en een deur met bovenlicht. Het gebouw is voorzien van een flauw hellend zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen. Het interieur is grotendeels origineel met onder meer de geheel bestrate rijtuigenruimte, die in verbinding staat met de aan de achtergevel gelegen stallenruimte. Deze ruimte bezit drie paardenstands met fraai uitgesneden houten hoekbalusters, natuurstenen voerbakken van arduin aan de muur waarboven ruiven van giet- en smeedijzer aanwezig zijn, welke vulbaar zijn vanaf de hooizolder. Voor de stallen, aan de straatzijde bevindt zich een dienstentree, welke via een gang toegang geeft tot de stallen en een aan de voorgevel gelegen dienstruimte annex kleedruimte. De zoldervloeren zijn voorzien van een opvallend zware balkconstructie, gedeeltelijk uitgevoerd als samengestelde balklaag. De zolder is via een vaste trap bij het dienstverblijf bereikbaar en is door een schotwerk in twee ruimten verdeeld. De linker ruimte stond oorspronkelijk in verbinding met de zolder van de naastgelegen koetsierswoning. De kapconstructie is voorzien van vier 3-laags Philibertspanten. In 1896 zijn de ruiven vervangen, zijn de zoldervloer en Philibertspanten versterkt en is het stallengedeelte opnieuw bestraat. Waardering Koetshuis van algemeen belang vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het interieur en de eenheid van exterieur en interieur; van ensemblewaarde als gaaf en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloetinge: koetshuis in Kloetinge

Kloetinge: koetsierswoning

Marktveld 17
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Eénzijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen woonhuis, in 1896 gebouwd als koetsierswoning, ter vervanging van ..

Villa

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Grote, nagenoeg vrijstaande villa in sobere, zakelijk expressionistische stijl voorzien van voor architect Goethals kenmerkende d..

Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding De buitenplaats Kloetinge bestond in het begin van de negentiende eeuw uit een woonhuis met bijbehorend koetshuis aan het Marktve..

Bescheiden verdiepingloze boerenwoning

Marktveld 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Bescheiden verdiepingloze boerenwoning die gebouwd is volgens de plaatselijke traditie van landelijke bouwkunst. Schuifvensters. Strekken bo..

Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen

Marktveld 20
Kloetinge (Gemeente Goes)
Fors pand uit de late 18e eeuw onder pannen schilddak, hoekschoorstenen. Voordeuromlijsting en bovenlicht. Vensters behangen met houten zon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kloetinge: koetshuis in Kloetinge

Foto's (1)