Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal in Wolphaartsdijk

Weg En Waterwerk

Sluis de Piet 1
4471RE Wolphaartsdijk (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal

Inleiding Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal. De boezem is gelegen tussen het gemaal en de dijk en stond oorspronkelijk door middel van sluisjes in verbinding met de kreek de "Schenge". Door middel van een dubbele sluis spuit de boezem in het voormalig haventje "De Piet". Omschrijving Boezem geheel voorzien van rode bakstenen wanden met natuurstenen dekplaten. De oorspronkelijke rondboogvormige openingen van de spuisluis zijn voorzien van natuurstenen boogblokken. Aan de boezemzijde zijn de spuiopeningen gedeeltelijk dichtgezet. Tussen de twee openingen is zowel aan de zijde van de boezem als aan de buitendijkse zijde een met natuursteen versterkte, gemetselde punt aangebracht. Aan de buitendijkse zijde zijn de spui-openingen voorzien van houten schuifdeuren met handwindwerken. Aan de boezemzijde is boven de spui-openingen een natuurstenen tableau aangebracht ter gelegenheid van de aanleg in 1874. Bij de noordelijke hoek van het gebouw bevindt zich een dichtgezette, dubbele verbindingsluis tussen de boezem en de kreek. Waardering Gemaalboezem met spuisluizen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en van waarde als essentiƫle onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507855
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal in Wolphaartsdijk

Poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gedekt zadeldak

Sluis de Piet 1
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding In 1874 gebouwd poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gede..

Veldzicht

Van Strienweg 4
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
"Veldzicht". Bakstenen woonhuis met tuittopgevel en opzij lager doorschietend dakvlak. Pannen zadeldak. 1700 volgens de jaarankers. Geprofi..

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak

Oude Kraaijertsedijk 4
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Gedeeltelijk uit hout en gedeeltelijk uit steen opgetrokken dwarsdeelschuur. De schuur behoort met drie mendeurstellen tot de gro..

"Hoge Huis"

Kasteelstraat 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Hogehuis, stenen huis met traptoren, door restauratie teruggebracht tot meer oorspronkelijke (wellicht 16e eeuwse) vormen.

Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer

west v.viaduct over spoor
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegve..

Kaart & Routeplanner