Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gedekt zadeldak in Wolphaartsdijk

Weg En Waterwerk

Sluis de Piet 1
4471RE Wolphaartsdijk (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1918
Architect: M.P. de Looff


Beschrijving van Poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gedekt zadeldak

Inleiding In 1874 gebouwd poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gedekt zadeldak. Met het vervangen van de stoominstallatie door een dieselinstallatie in 1928, werden een aanbouw aan de achtergevel en de schoorsteen gesloopt en werd het hoofdgebouw aan de rechter zijde met één travee uitgebreid. Tegen de achtergevel bevindt zich een relatief recente bakstenen aanbouw welke buiten de bescherming valt. Omschrijving Het gebouw is geplaatst op een gemetseld tongewelf dat evenwijdig aan de as van het gebouw loopt en waar doorheen het polderwater naar de pompen wordt gevoerd. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen inkruis verband waarbij het bovenste gedeelte van de langsgevels ietsuitkraagt. De voorgevel is vijf vensterassen breed. De meest rechtsetravee dateert uit 1928 en is iets breder uitgevoerd. De voorgevel isvoorzien van vijf stuks zes-ruits houten rondboogramen. Rechts in deachtergevel bevindt zich een dichtgezette rondboog deuropening, daarnaast twee zes-ruits houten rondboogramen. De voor- en achtergevel worden afgesloten door een bakgoot op gemetselde "consoles". De linker kopgevel bezit een rond, vier-ruits venster in de top en twee zes-ruits rondboogramen op de begane grond. De recentere rechter kopgevel bezit een rechthoekig topraam en een rechthoekig raam en deurkozijn op de begane grond. Het gebouw is voorzien van een zadeldak met aankappingen, gedekt metgesmoorde groefpannen. Het dak wordt gedragen door slanke stalen Polonceauspantjes. Langs de dakvoet is op een railkonstruktie een takelwerktuig aangebracht. Het interieur is voorzien van een gele tegelvloer met rode randen langs de gevels. De machinerie bestaat uit een centrifugaalpomp van "STORK" uit 1917 welke oorspronkelijk een dieselaandrijving bezat maar momenteel van een elektromotor is voorzien. Daarnaast is een centrifugaalpomp met dieselmotor uit 1928 aanwezig, het geheel van fabrikaat "WERKSPOOR AMSTERDAM". Ten behoeve van de uitlaat van deze dieselmoter bevindt zich tegen de achtergevel een tonvormige geluidsdemper op stalen steunen. Waardering Poldergemaal van algemeen belang als functioneel onderdeel van het complex en vanwege cultuurhistorische waarde van de aanwezige machinerieën. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507854
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poldergemaal op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en voorzien van een aangekapt, met pannen gedekt zadeldak in Wolphaartsdijk

Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal

Sluis de Piet 1
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Inleiding Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal. De boezem is gelegen tussen het gemaal en de dijk en stond..

Veldzicht

Van Strienweg 4
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
"Veldzicht". Bakstenen woonhuis met tuittopgevel en opzij lager doorschietend dakvlak. Pannen zadeldak. 1700 volgens de jaarankers. Geprofi..

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak

Oude Kraaijertsedijk 4
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Gedeeltelijk uit hout en gedeeltelijk uit steen opgetrokken dwarsdeelschuur. De schuur behoort met drie mendeurstellen tot de gro..

"Hoge Huis"

Kasteelstraat 2
Wolphaartsdijk (Gemeente Goes)
Hogehuis, stenen huis met traptoren, door restauratie teruggebracht tot meer oorspronkelijke (wellicht 16e eeuwse) vormen.

Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer

west v.viaduct over spoor
's Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Inleiding Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegve..

Kaart & Routeplanner