Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Manhuis in Goes

Gebouw

Singelstraat 13
4461HZ Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1875-1985


Beschrijving van Manhuis

Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdieping diende als slaapzaal. Het gebouw is sober maar statig vormgegeven en heeft het karakter van een individueel woonhuis. Aan de achtergevel is het pand grotendeels aangebouwd tegen een oudere vleugel van het voormalige weeshuis. Omschrijving Uit rode handvorm baksteen opgetrokken gebouw op rechthoekige plattegrond, van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevel lopend, zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd als sobere lijstgevel en is voorzien van gietijzeren gevelankers. De kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. Op de verdieping 2x2 ruits schuiframen, op de begane grond 2x3 ruits schuiframen. De rechts in de gevel geplaatste entree is voorzien van een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Het zadeldak is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen. Waardering Voormalige regentenkamer en slaapzaal van het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507852
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Manhuis in Goes

Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis

Singelstraat 11
Goes
Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het..

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui

Kreukelmarkt 3
Goes
Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui. XVIIa.

Poort van de Latijnse school. Zandstenen poortje. Leeuwenmasker als sluitsteen. Opschrift op de rondboog: AMANDA PALLAS EXITU. Bijbehorend oude muur m ..

Kreukelmarkt 9
Goes
Poort van de Latijnse school. Zandstenen poortje gedateerd Anno 1614. Leeuwenmasker als sluitsteen. Opschrift op de rondboog: AMANDA PALLAS ..

Wasserij

Schuttershof 34
Goes
Inleiding In 1876 ter vervanging van een ouder washok gebouwde wasserij bij het voormalige weeshuis. Het vrijstaande gebouw werd ontworpen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Manhuis in Goes