Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis in Goes

Gebouw

Singelstraat 11
4461HZ Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis

Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het pand bevindt zich, via een poortje toegankelijk, een toegang tot het achterterrein. Omschrijving Geheel uit rode machinale baksteen opgetrokken gebouw van vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevellopend, zadeldak. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond en is aan de achtergevel voorzien van een lagere aanbouw. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel op een natuurstenen plint en voorzien van decoratief, tandvormig metselwerk onder de gootlijst en als cordonlijst. Op zowel de begane grond als de verdieping zijn de raam- en deurkozijnen opgenomen in verdiepte traveevelden. Op de begane grond aan weerszijden van de centraal geplaatste entree, getoogde stalen ramen met roedeverdelingen en te openen bovendeel. Entree met dubbele panelendeur in een getoogd kozijn met bovenlicht. De raamkozijnen op de verdieping zijn getoogd uitgevoerd met een tweedeling en in beide vakken een getoogd 3-ruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een sober geprofileerde gootlijst. De achtergevel is sober uitgevoerd in rode machinale baksteen, voorzien van staafankers en gietijzeren ventilatieroosters. Op de begane grond, rechts van de uitbouw, een 3x5 ruits schuifraam, op de verdieping bevinden zich 3x3 ruits schuiframen. In de rechter zijgevel bevindt zich aan de poort een toegang met een opgeklampte deur. Het zadeldak tussen topgevels is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen en op het achtervlak met gesmoorde hollandse pannen. De één laag hoge uitbouw onder een zinken lessenaarsdak aan de achterzijde is opgetrokken uit rode baksteen met gele ontlastingsbogen en wordt afgesloten door een gootlijst op consoles in een fries met panelen. In het midden bevindt zich een iets hoger opgaande gevelpartij onder een dwars geplaatst zadeldak. In de middenpartij twee rechte kelderluiken met daar boven getoogde raampjes. In het langsgevel gedeelte bevinden zich aan de uiteinden sobere deuren en een getoogde nis. Het interieur is grotendeels verbouwd ten behoeve van de huidige functie. Op de verdieping resteren nog enkele timmerwerken. Waardering Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als onderdeel van het complex en van architectuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis in Goes

Manhuis

Singelstraat 13
Goes
Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdiepi..

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Wasserij

Schuttershof 34
Goes
Inleiding In 1876 ter vervanging van een ouder washok gebouwde wasserij bij het voormalige weeshuis. Het vrijstaande gebouw werd ontworpen ..

Manhuis, voormalig tehuis voor ouden van dagen

Zusterstraat 11
Goes
Tehuis voor Ouden van Dagen. In de lengte langs de Zusterstraat gelegen uitgestrekt gebouw. De van baksteen opgetrokken gevel heeft schuifve..

Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui

Kreukelmarkt 3
Goes
Huis met trapgevel. Geprofileerde dekplaten en overhoekse toppilaster. Boven de vensters ontlastingsbogen. Staafankers. winkelpui. XVIIa.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)