Elsa Hoeve: bakhuis in Kloetinge

Stelleweg 2
4481NA Kloetinge (gemeente Goes)

Beschrijving van Elsa Hoeve: bakhuis

Inleiding Evenwijdig achter het woonhuis geplaatst bakhuis (annex zomerhuis) dat gelijktijdig met het woonhuis is gebouwd en stilistisch hiermee een eenheid vormt. Op het erf tussen de bakkeet en de woning bevindt zich een opgemetselde waterput, door een deksel afgesloten en voorzien van een handbediende pomp. Omschrijving Geheel uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. In de banden bevinden zich accenten in geroete steen. De langsgevels worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen. Het geheel in analogie met het woonhuis. Het noordwestelijke gedeelte bevat verblijfs- en werkruimten met een entreedeur en een 4-ruits schuifraam in de zuidwestelijke langsgevel en een 4-ruits schuifraam in de kopgevel. Het rechter gedeelte van de zuidwestelijke langsgevel was oorspronkelijk open en is later in ongedecoreerd rood metselwerk ingevuld en voorzien van een smal 2x3-ruits schuifraam en een entreedeur. De zuidoostelijke kopgevel is geheel blind, de noordoostelijke gevel bezit slechts twee kleine raampjes t.p.v. het voormalige open gedeelte. Het gebouw is voorzien van een zadeldak met overstekken op geprofileerde klossen en gedekt met gesmoorde kruispannen waarin in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd. Het interieur bevat in het noordwestelijke gedeelte twee zeer sober afgewerkte, met elkaar in verbinding staande ruimten met een eenvoudige stookplaats welke in oorsprong de eigenlijke verblijfs- en werkruimten vormden. Waardering Bakhuis van algemeen belang als functioneel en karakteristiek onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)