Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elsa Hoeve: dwarsdeelschuur in Kloetinge

Boerderij

Stelleweg 2
4481NA Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Elsa Hoeve: dwarsdeelschuur

Inleiding Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. De schuur staat in het verlengde van het woonhuis, evenwijdig aan de openbare weg, waarbij de gevel met de mendeuren naar het achtererf is gekeerd. Omschrijving De schuur is geheel opgebouwd als houtskelet, voorzien van acht tweedelige tussenspanten. De naar de openbare weg gekeerde stalgevel en de westelijke kopgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen met staafankers waarbij de kopgevel ter hoogte van de dakgoten en in de top is voorzien van banden in zwart metselwerk en ontlastingsbogen in zwart metselwerk. De overige gevels zijn uitgevoerd in gepotdekselde, gecabolineerde houten delen (enkele restanten van teerwerk) en voorzien van wit geschilderde hoeken, daklijsten, ramen en deuromlijstingen. De noordoostgevel is voorzien van twee stel mendeuren met klinkets en hoog geplaatste raampjes, aan de linker zijde een stel wagendeuren en rechts daarvan een personendeur. Voorts zijn, onopvallend, recenter twee deurstellen aangebracht. De houten kopgevel bevat, naast enkele ramen op de verdiepingen een houten deur. De stenen kopgevel bezit, naast een getoogd topvenster een deur met getoogd bovenlicht in het verlengde van de oorspronkelijke gang langs de stallen. De stalgevel (straatzijde) bezit vier stuks staldeuren met getoogd bovenlicht nabij het varkenshok en vier stuks getoogde staldeuren zonder bovenlicht; twee oorspronkelijke staldeuren zijn tot luik verbouwd. Het zadeldak met overstekken op klossen is gedekt met gesmoorde kruispannen waarin, in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd. In het interieur is de stallen-indeling verwijderd. Wat resteert is, in de eindtravee bij de woning, een afgeschoten ruimte waarboven zich een opslagzolder voor graan en erwten bevindt, die is voorzien van een demontabele indeling in vakken. De vloer van deze opslagzolder is met een zware balklaag, verstevigd met andreaskruisen, uitgevoerd. De kap is "beschoten" met riet. Waardering Schuur van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex en vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, vanwege het bijzondere en zichtbepalende karakter van de dakbedekking tevens van ensemblewaarde en zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elsa Hoeve: dwarsdeelschuur in Kloetinge

Elsa Hoeve: bakhuis

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Evenwijdig achter het woonhuis geplaatst bakhuis (annex zomerhuis) dat gelijktijdig met het woonhuis is gebouwd en stilistisch hi..

Elsa Hoeve: varkenshok

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Dwars op de schuur geplaatst varkenshok op rechthoekige plattegrond, als afsluiting van de oorspronkelijke mestvaalt aan de kant ..

Elsa Hoeve: wagenschuur

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Schuin, achter op het erf geplaatste, volledig houten wagenschuur onder een met pannen gedekt zadeldak. Omschrijving Volledig ..

Elsa Hoeve

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Verdiepingloos, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak, omstreeks 18..

Verhoogd gelegen hofstede

Noordeinde 4
Kloetinge (Gemeente Goes)
Verhoogd gelegen hofstede. Woonhuis onder pannen zadeldak. Afhang aan de achterzijde. Gedeeltelijk gewijzigde schuiframen. Aangebouwde impos..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elsa Hoeve: dwarsdeelschuur in Kloetinge

Foto's (1)