Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elsa Hoeve in Kloetinge

Woonhuis

Stelleweg 2
4481NA Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Elsa Hoeve

Inleiding Verdiepingloos, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl met neo-renaissance stijlinvloeden in met name de geveldecoraties. Het woonhuis staat in het verlengde naast de schuur. Tegen de achtergevel van het woonhuis bevindt zich een recente keukenaanbouw onder een met pannen gedekt lessenaarsdak, die niet voor bescherming in aanmerking komt. Omschrijving Woonhuis met geheel uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. In de banden bevinden zich accenten in geroete steen. De voor- en achtergevel worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen, waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen. De gevel aan de straatzijde is als voorgevel met vensters uitgevoerd, hoewel de entree zich aan de overigens nagenoeg blinde achtergevel bevindt. De voorgevel is, in analogie met het interieur, symmetrisch opgezet met aan beide hoeken twee 2x3-ruits schuiframen en in het midden één gelijksoortig schuifraam. Overigens rechts van het midden een klein, nagenoeg vierkant raampje. De vensters zijn behangen met persiennes. De beide kopgevels zijn gelijk uitgevoerd met een smal 3-ruits schuifraam nabij de voorgevel en een 4-ruits schuifraam in de top. De hoofdentree bevind zich centraal in de achtergevel. Het zadeldak met de nok evenwijdig aan de voorgevel is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het sobere interieur is symmetrisch van opzet met kamers over de hele diepte van het pand aan beide kopgevels en een enkele kamer in het midden aan de voorgevel, waarachter zich de entreehal bevindt. Voorts onder meer sobere, enkelvoudige balkenplafonds, lambrizeringen en binnenblinden in de kamers. Waardering Woonhuis van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elsa Hoeve in Kloetinge

Elsa Hoeve: dwarsdeelschuur

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele t..

Elsa Hoeve: bakhuis

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Evenwijdig achter het woonhuis geplaatst bakhuis (annex zomerhuis) dat gelijktijdig met het woonhuis is gebouwd en stilistisch hi..

Elsa Hoeve: varkenshok

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Dwars op de schuur geplaatst varkenshok op rechthoekige plattegrond, als afsluiting van de oorspronkelijke mestvaalt aan de kant ..

Elsa Hoeve: wagenschuur

Stelleweg 2
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Schuin, achter op het erf geplaatste, volledig houten wagenschuur onder een met pannen gedekt zadeldak. Omschrijving Volledig ..

Verhoogd gelegen hofstede

Noordeinde 4
Kloetinge (Gemeente Goes)
Verhoogd gelegen hofstede. Woonhuis onder pannen zadeldak. Afhang aan de achterzijde. Gedeeltelijk gewijzigde schuiframen. Aangebouwde impos..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elsa Hoeve in Kloetinge

Foto's (2)