Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof den Berg: dwarsdeelschuur in Kloetinge

Boerderij

Kapelseweg 61
4481PD Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Hof den Berg: dwarsdeelschuur

Inleiding Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. De schuur staat in het verlengde van het woonhuis, evenwijdig aan de openbare weg, met de gevel met de mendeuren naar de weg gekeerd. Omschrijving De schuur is geheel opgebouwd als houtskelet. De, naar het achtererf gekeerde, stalgevel en de westelijke kopgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen met staafankers waarbij enkele ontlastingsbogen accenten in zwart metselwerk bezitten. De overige gevels zijn uitgevoerd in gepotdekselde, geteerde houten delen en voorzien van wit geschilderde hoeken, daklijsten, ramen en deuromlijstingen. De zuidelijke langsgevel mendeurgevel is voorzien van twee stel mendeuren met klinkets en hoog geplaatste raampjes en aan de linker zijde een wagenhuis-deurstel. De houten kopgevel (oost) bevat een dubbel goederendeurstel met bovenlicht met roedeverdeling op de zolderlaag; op de begane grond een recentere, ingebroken inrijdeur. De stenen kopgevel (west) bezit, naast een goederendeurstel met getoogd bovenlicht (vergelijkbaar met de opening in de tegenoverliggende kopgevel), onder meer een deur met getoogd bovenlicht in het verlengde van de oorspronkelijke gang langs de stallen. De opbouw van de noordelijke stallengevel is onbekend. Het zadeldak met overstekken op geprofileerde klossen is gedekt met rode groefpannen in halfsteensverband. Waardering Schuur van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex en vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507842
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof den Berg: dwarsdeelschuur in Kloetinge

Hof den Berg: hoofdgebouw

Kapelseweg 61
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannengedekt zadeldak, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-t..

Hof den Berg: bakhuis annex zomerhuis

Kapelseweg 61
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Evenwijdig achter het woonhuis geplaatste bakhuis annex zomerhuis oprechthoekige plattegrond, welke gelijktijdig met het woonhuis..

Hof den Berg: houten wagenschuur

Kapelseweg 61
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Dwars op de openbare weg, rechts naast de schuur geplaatste, houtenwagenschuur onder een met pannen gedekt zadeldak, stilistisch ..

Hoeve Tervaeten

Tervatenseweg 42
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Op verhoging nabij driesprong gelegen boerderij, bestaande uit aan elkaar vastgebouwd voor- en achterhuis met aangebouwde schuur ..

Pandje onder een zadeldak met nr 15

Kapelseweg 17
Kloetinge (Gemeente Goes)
Pandje uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder een zadeldak met nr 15.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof den Berg: dwarsdeelschuur in Kloetinge