Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk in Serooskerke

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 8
4353AC Serooskerke (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk

Inleiding Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, daterend uit 1879 (mogelijk verbouwing van een ouder pand) en als een van de voornaamste panden gelegen in het centrum van het dorp; lijstgevel uitgevoerd in een sobere neo-classicistische baksteenarchitectuur. Omschrijving Fors pand van twee verdiepingen hoog met kap, op rechthoekige plattegrond. Symmetrisch ingedeelde roodbruine bakstenen voorgevel (lijstgevel), 5 travee├źn breed. Centrale ingangspartij met klassieke omlijsting met kroonlijst op bewerkte consoles; blank houten deur van recentere datum met glas-in-lood in middenpanelen. Houten T-vensters met afgeronde schouders. Gedenksteen naast de entree. Zijgevels eveneens in roodbruine baksteen. Achtergevel gepleisterd; houten T-vensters; serre met balkon in 1921 aangebouwd. Aanbouwtje met lessenaarsdak aan westzijde voor de bescherming van ondergeschikt belang. Pand is voorzien van een schilddak gedekt met gesmoorde kruispannen. In het interieur zijn nog een aantal elementen uit de bouwtijd aanwezig, zoals onder meer houten blinden voor de ramen in de voorkamer, houten schouw en houten schuifdeuren in achterkamer. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch belang, van ensemble waarde en van waarde vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507837
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk in Serooskerke

Nederlands Hervormde Kerk

Noordweg 3
Serooskerke (Gemeente Veere)
De Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig 15e eeuws bakstenen schip zonder koor. Spitsboogvensters. Ingangspoortje aan de noordzijde. Eikehouten preekst..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Noordweg 3
Serooskerke (Gemeente Veere)
Toren van twee geledingen met aanzet van derde geleding en vierkante spits. Overhoekse steunberen. Ronde traptoren, ingebouwd in de noord-oo..

Huis 'Noordhout'

Smidswegje 8
Serooskerke (Gemeente Veere)
Fors pand met naar de zijde van de kerk gepleisterde verminkte topgevel; wolfeind en toplijst; eenvoudige voordeuromlijsting. Achtergevel me..

Koetshuis bij buitenplaats 'Welgelegen'

Oostkapelseweg 2a
Serooskerke (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis met koetsierswoning, paardestal en hooizolder. Vermoedelijk tegelijk met het landhuis in 1895 gebouwd naar ontwerp van..

Buitenplaats 'Welgelegen'

Oostkapelseweg 4
Serooskerke (Gemeente Veere)
Inleiding Landhuis, waarvan de eerste steen, volgens de gedenksteen, in 1894 werd gelegd door J.A. Lantsheer. Het in een rijke eclectische ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk in Serooskerke

Foto's (1)