Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wachthuis bij kleine schutsluis in Veere

Weg En Waterwerk

Kanaalweg W.Z. 16
4351RE Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Wachthuis bij kleine schutsluis

Omschrijving Wachthuis, rond 1872 met invloed van eclectiscisme gebouwd bij de kleine schutsluis. In roodbruine baksteen opgetrokken, op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag met kapverdieping; siermetselwerk, o.a. raamomlijstingen, banden en kruismotieven, in gele baksteen; gepleisterde plint; muurankers in oost- en westgevel. Voorzijde (kanaalzijde) met symmetrische gevelindeling: centrale houten deur met getoogde, strakke, gepleisterde omlijsting; aan weerszijden getoogde, 3x2 ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken. Noordelijke kopgevel met rechthoekig, vernieuwd venster in de top binnen een in gele baksteen gemetselde cirkel en op begane grond een blind, later dichtgemetseld venster. Achtergevel met zelfde indeling als voorgevel, maar eenvoudigere, gewijzigde ingangspartij. Zuidelijkekopgevel zelfde als noordelijke. Overhangend zadeldak met gesmoorde pannen; strakke windveren. Waardering Wachthuis van typologische waarde en van waarde als onderdeel van het sluiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507832
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wachthuis bij kleine schutsluis in Veere

Kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 16
Veere
Omschrijving Kleine schutsluis, in de jaren 1869-1872 gebouwd als onderdeel van de werken ten behoeve van de aanleg van het Kanaal door Wal..

Kleine loods bij kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 11
Veere
Kleine loods, vermoedelijk voormalig teerkot en in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd. Rechthoekig gebouwtje met één bouwla..

Loods bij kleine schutsluis, deels in vakwerkbouw

Kanaalweg W.Z. 18
Veere
Omschrijving Rechthoekige loods, 1 bouwlaag hoog met kap, vermoedelijk gebouwd rond 1875. Gedeeltelijk uitgevoerd in vakwerkbouw; bakstene..

Sluismeesterswoning

Kanaalweg W.Z. 7
Veere
Inleiding Sluismeesterwoning, in 1872 gebouwd aan het Kanaal door Walcheren. Omschrijving De villa-achtige woning bestaat uit een begane ..

Kantoor sluismeester en wachthuis sluisknechten

Kanaalweg O.Z. 9
Veere
Inleiding Wachthuis voor sluisknechten, tevens sluismeesterskantoor, gebouwd in 1879 ter vervanging van een houten voorganger. Gebouwd ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)