Sluismeesterswoning in Veere

Kanaalweg W.Z. 7

Beschrijving van Sluismeesterswoning

Inleiding Sluismeesterwoning, in 1872 gebouwd aan het Kanaal door Walcheren. Omschrijving De villa-achtige woning bestaat uit een begane grond en een kapverdieping en heeft een min of meer kruisvormige plattegrond en een zadeldak in kruisvorm. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, voorzien van gepleisterde plint, waterlijsten en decoratieve omkaderingen boven vensters en deuren; muurankers. Iedere zijde van de woning is voorzien van een topgevel; begane grond 3 of 4 traveeën breed met een reeks getoogde 2x3 ruits schuifvensters; in de top een schuifraam met roedeverdeling met driehoekig bovendeel voorzien van stalen, radiaalvormige roedeverdeling. Noord- en zuidgevel voorzien van respectievelijk achter- en voordeur in middentravee. Zaldeldak in kruisvorm gedekt met gesmoorde kruispannen. Eenvoudige gootbetimmeringen en windveren. In het interieur resteren, vanwege recente verbouwingen, slechts een klein aantal originele onderdelen, zoals bijvoorbeeld houten binnenluiken voor de vensters aan weerszijden van de voordeur en in de bijkeuken. Waardering Sluismeesterwoning van typologisch en architectuurhistorisch belang en van belang als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)