Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluismeesterswoning in Veere

Weg En Waterwerk

Kanaalweg W.Z. 7
4351RE Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Sluismeesterswoning

Inleiding Sluismeesterwoning, in 1872 gebouwd aan het Kanaal door Walcheren. Omschrijving De villa-achtige woning bestaat uit een begane grond en een kapverdieping en heeft een min of meer kruisvormige plattegrond en een zadeldak in kruisvorm. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, voorzien van gepleisterde plint, waterlijsten en decoratieve omkaderingen boven vensters en deuren; muurankers. Iedere zijde van de woning is voorzien van een topgevel; begane grond 3 of 4 traveeën breed met een reeks getoogde 2x3 ruits schuifvensters; in de top een schuifraam met roedeverdeling met driehoekig bovendeel voorzien van stalen, radiaalvormige roedeverdeling. Noord- en zuidgevel voorzien van respectievelijk achter- en voordeur in middentravee. Zaldeldak in kruisvorm gedekt met gesmoorde kruispannen. Eenvoudige gootbetimmeringen en windveren. In het interieur resteren, vanwege recente verbouwingen, slechts een klein aantal originele onderdelen, zoals bijvoorbeeld houten binnenluiken voor de vensters aan weerszijden van de voordeur en in de bijkeuken. Waardering Sluismeesterwoning van typologisch en architectuurhistorisch belang en van belang als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluismeesterswoning in Veere

Kleine loods bij kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 11
Veere
Kleine loods, vermoedelijk voormalig teerkot en in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd. Rechthoekig gebouwtje met één bouwla..

Voetgangersbrug naar de woningen voor sluisknechten

Kanaalweg W.Z. 6
Veere
Omschrijving Eenvoudige voetgangersbrug, als verbinding tussen de woningen Kanaalweg Westzijde 2,4,6 op de vestingwal en de kanaaldijk, ver..

Wachthuis bij kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 16
Veere
Omschrijving Wachthuis, rond 1872 met invloed van eclectiscisme gebouwd bij de kleine schutsluis. In roodbruine baksteen opgetrokken, op r..

Kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 16
Veere
Omschrijving Kleine schutsluis, in de jaren 1869-1872 gebouwd als onderdeel van de werken ten behoeve van de aanleg van het Kanaal door Wal..

Woningen voor sluisknechten

Kanaalweg W.Z. 2
Veere
Inleiding Blok van drie dienstwoningen voor sluispersoneel, rond 1872 gebouwd onder invloed van het eclectiscisme, gelegen op de vestingwal..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)