Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoor sluismeester en wachthuis sluisknechten in Veere

Weg En Waterwerk

Kanaalweg O.Z. 9
4351RG Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Kantoor sluismeester en wachthuis sluisknechten

Inleiding Wachthuis voor sluisknechten, tevens sluismeesterskantoor, gebouwd in 1879 ter vervanging van een houten voorganger. Gebouwd onder invloed van chaletstijl en gelegen aan het Kanaal door Walcheren. Houten schuurtje en bakstenen bunker achter het object komen niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het pand heeft een T-vormige plattegrond; begane grond en kapverdieping. Opgetrokken uit roodbruine baksteen. Oorspronkelijk vakwerk in top van voor- en achtergevel vervangen door metselwerk; top in noordelijke zijgevel met origineel vakwerk en siermetselwerk invullingen. Rondom siermetselwerk met geroete steen in banden en raamomlijstingen; rondom op begane grond getoogde houten T-vensters. Voorgevel met entree ingetoogde nis; bakstenen trapje. T-vormig zadeldak gedekt met rode kruispannen; zuidelijk dakvlak met holle pannen; overstekken met strakke windveer met geprofileerde consoles; strakke gootbetimmering. In het interieur zijn verschillende originele elementen aanwezig, zoals onder meer het originele trappenhuis en een lichtkap in de hal met glas in stalen profielen. Waardering Wachthuis voor sluisknechten, van typologisch en architectuurhistorisch belang en van belang als functioneel onderdeel van het sluiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoor sluismeester en wachthuis sluisknechten in Veere

Uitwateringssluis (Oostersluis)

Kanaalweg O.Z. 7
Veere
Omschrijving Uitwateringssluis aan de oostzijde van de buitenhaven van het Kanaal door Walcheren, nabij de grote schutsluis, tegelijk met d..

Wachthuis bij kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 16
Veere
Omschrijving Wachthuis, rond 1872 met invloed van eclectiscisme gebouwd bij de kleine schutsluis. In roodbruine baksteen opgetrokken, op r..

Kleine schutsluis

Kanaalweg W.Z. 16
Veere
Omschrijving Kleine schutsluis, in de jaren 1869-1872 gebouwd als onderdeel van de werken ten behoeve van de aanleg van het Kanaal door Wal..

Loods bij kleine schutsluis, deels in vakwerkbouw

Kanaalweg W.Z. 18
Veere
Omschrijving Rechthoekige loods, 1 bouwlaag hoog met kap, vermoedelijk gebouwd rond 1875. Gedeeltelijk uitgevoerd in vakwerkbouw; bakstene..

Mijnenmagazijn, geheel uit monoliet gestort beton opgetrokken

Kanaalweg O.Z. 3
Veere
Omschrijving Mijnenmagazijn, geheel uit monoliet gestort beton opgetrokken. Het bestaat uit een grote, rechthoekige, driebeukige hal met ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)