Woningen voor sluisknechten in Veere

Kanaalweg W.Z. 2

Beschrijving van Woningen voor sluisknechten

Inleiding Blok van drie dienstwoningen voor sluispersoneel, rond 1872 gebouwd onder invloed van het eclectiscisme, gelegen op de vestingwal en door middel van een brug verbonden met de kanaaldijk. Omschrijving Eenvoudig rechthoekig woonblok met begane grond en kapverdieping. Gevels geheel opgetrokken uit roodbruine baksteen; gevelbanden en strekken in gele baksteen. Voorgevel met drielichtvensters, waarvan de middelste getoogd en de zijlichten smaller en recht afgesloten (zijlichten niet origineel, maar ca. 20 jaar geleden aangebracht). Getoogde deurkozijnen. In de zuidelijke kopgevel schuifvensters, waarvan 1 met verjongende stijl (2x3 ruits); in de top schuifraam met driehoekige afsluiting. Zadeldak gedekt met gesmoorde hollandse pannen; overstekken en eenvoudige gootlijst. In de voorgevel rijke gietijzeren muurankers; in de kopgevel eenvoudigere typen. Waardering Object van typologisch belang en van belang als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)