Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningen voor sluisknechten in Veere

Weg En Waterwerk

Kanaalweg W.Z. 2
4351RE Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Woningen voor sluisknechten

Inleiding Blok van drie dienstwoningen voor sluispersoneel, rond 1872 gebouwd onder invloed van het eclectiscisme, gelegen op de vestingwal en door middel van een brug verbonden met de kanaaldijk. Omschrijving Eenvoudig rechthoekig woonblok met begane grond en kapverdieping. Gevels geheel opgetrokken uit roodbruine baksteen; gevelbanden en strekken in gele baksteen. Voorgevel met drielichtvensters, waarvan de middelste getoogd en de zijlichten smaller en recht afgesloten (zijlichten niet origineel, maar ca. 20 jaar geleden aangebracht). Getoogde deurkozijnen. In de zuidelijke kopgevel schuifvensters, waarvan 1 met verjongende stijl (2x3 ruits); in de top schuifraam met driehoekige afsluiting. Zadeldak gedekt met gesmoorde hollandse pannen; overstekken en eenvoudige gootlijst. In de voorgevel rijke gietijzeren muurankers; in de kopgevel eenvoudigere typen. Waardering Object van typologisch belang en van belang als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningen voor sluisknechten in Veere

Voetgangersbrug naar de woningen voor sluisknechten

Kanaalweg W.Z. 6
Veere
Omschrijving Eenvoudige voetgangersbrug, als verbinding tussen de woningen Kanaalweg Westzijde 2,4,6 op de vestingwal en de kanaaldijk, ver..

Stenen walmuren

Restanten zeefortificatie
Veere
Restanten van de omstreeks 1500 aangelegd en later herhaaldelijk vernieuwde zee fortificatie, namelijk stenen walmuren vanaf het Oranjebolwe..

Sluismeesterswoning

Kanaalweg W.Z. 7
Veere
Inleiding Sluismeesterwoning, in 1872 gebouwd aan het Kanaal door Walcheren. Omschrijving De villa-achtige woning bestaat uit een begane ..

Stenen walmuren

Restanten zeefortificatie
Veere
Restanten van de omstreeks 1500 aangelegd en later herhaaldelijk vernieuwde zee fortificatie, namelijk stenen walmuren vanaf het Oranjebolwe..

Boerenhofstede

Wagenaarstraat 51
Veere
Boerenhofstede. Links woonhuis met aan de Wagenaarstraat blinden gevel. Vensters en ramen aan de tuinzijde, welke zichtbaar is vanaf de Veer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)