Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis bij buitenplaats 'Welgelegen' in Serooskerke

Kasteel Buitenplaats

Oostkapelseweg 2 a
4353EH Serooskerke (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1895
Architect: J.J. van Nieukerken


Beschrijving van Koetshuis bij buitenplaats 'Welgelegen'

Inleiding Koetshuis met koetsierswoning, paardestal en hooizolder. Vermoedelijk tegelijk met het landhuis in 1895 gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect J.J. van Nieukerken en uitgevoerd in chaletstijl met rijke decoratie, met name in houtwerk. Hersteld in 1988, na een brand. Omschrijving Koetshuis opgetrokken uit roodbruine machinale vormbaksteen; natuurstenen vensterbanken, consoles, hoekblokken, kraagstenen; hout in vakwerk topgevels. Op rechthoekige plattegrond met uitgebouwde erker en enigszins risalerende topgevels. Het pand bestaat uit een begane grond en een kapverdieping. Schilddak met plat en overhangende daklijsten; dwarse hoekkappen, gedekt met gesmoorde kruispannen; windveren met bewerkte ondereinden. Het noordelijke gedeelte van het object omvat de voormalige koetsierswoning met diverse houten (kruis)kozijnen; erker met balkon met houten hekwerk en balkondeuren onder dwarskapje, gedekt met leien in maasdekking en voorzien van houten top; ingangspartij. Uitkragende kapverdieping op natuurstenen consoles, kroonlijst; vakwerk in topgevels en borstwering. Topgevels met vensters met roedeverdeling. Open dakruiter. In het middendeel van de westgevel twee dubbele houten wagendeuren ter plaatse van voormalige koetshuis. Zuidwestelijk deel (voormalig paardestal) met topgevel; op begane grond reeks gekoppelde vensters, voorzien van houten uitgesneden consoles met kroonlijst en daarboven topgevel met vakwerk, goederendeur en vensters. Zuidgevel is een vrijwel blinde gevel met een houten deur met bovenlicht. Oostgevel met onder meer houten schuifvensters; achterdeur met bovenlicht; ter plaatse van voormalige koetshuis een dubbele houten wagendeur en een reeks gekoppelde vensters, hoog in de gevel. In het interieur van de woning onder meer houten plafonds; in de salon zwart marmeren schouw; in de keuken schouw met tegels, voormalige bedstede. In het voormalige koetshuisgedeelte onder meer een houten wand met kasten, tuigberging en haken voor ophangen van het tuig; plafond met kraalbeschot. Waardering Koetshuis van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507825
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis bij buitenplaats 'Welgelegen' in Serooskerke

Buitenplaats 'Welgelegen'

Oostkapelseweg 4
Serooskerke (Gemeente Veere)
Inleiding Landhuis, waarvan de eerste steen, volgens de gedenksteen, in 1894 werd gelegd door J.A. Lantsheer. Het in een rijke eclectische ..

Park in Engelse landschapsstijl bij buitenplaats 'Welgelegen'

Oostkapelseweg 4
Serooskerke (Gemeente Veere)
Omschrijving Park in Engelse landschapsstijl, aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd. Langgerekte vijverpartij met in- en uitzwenk..

Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk

Torenstraat 8
Serooskerke (Gemeente Veere)
Inleiding Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, daterend uit 1879 (mogelijk verbouwing van een ouder pand) en als een van de voornaams..

Nederlands Hervormde Kerk

Noordweg 3
Serooskerke (Gemeente Veere)
De Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig 15e eeuws bakstenen schip zonder koor. Spitsboogvensters. Ingangspoortje aan de noordzijde. Eikehouten preekst..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Noordweg 3
Serooskerke (Gemeente Veere)
Toren van twee geledingen met aanzet van derde geleding en vierkante spits. Overhoekse steunberen. Ronde traptoren, ingebouwd in de noord-oo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis bij buitenplaats 'Welgelegen' in Serooskerke

Foto's (2)