Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren in Veere

Weg En Waterwerk

Kanaalweg O.Z. 3
4351RG Veere
Zeeland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren

Omschrijving Aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren. De geheel betonnen steiger heeft een E-vormige plattegrond met drie dwars op de dijk geplaatste delen, die verbonden worden door het evenwijdig aan de dijk in het water geplaatste lange deel. Waardering Van belang als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507822
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kanaal door Walcheren
WalcherenKanaol.jpg
Lengte 14,5 km
Jaar ingebruikname 1873
Van Veerse Meer bij Veere
Naar Westerschelde bij Vlissingen
Loopt door Vlag Zeeland Zeeland
Stationsbrug over het Kanaal door Walcheren
Stationsbrug over het Kanaal door Walcheren
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal door Walcheren is een waterwegverbinding tussen de Westerschelde bij Vlissingen en het Veerse Meer bij Veere. De aanleg vond plaats tussen 1870 en 1873 en droeg bij aan het economisch herstel van Middelburg. Koning Willem III opende op 8 september 1873 het kanaal en op diezelfde dag ook de nieuwe haven van Vlissingen.[1]

Het kanaal volgt voor een gedeelte het tracé van het oude havenkanaal van Middelburg uit 1817. De aanleg vond gelijktijdig plaats met die van het Walcherse gedeelte van de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen; door de aanleg van de Sloedam ten behoeve van het spoor was het Sloe als vaarroute immers niet meer te gebruiken. Het kanaal snijdt te Middelburg een sectie van de oude stadswallen af. Aldaar moest voor de aanleg de Vlissingse poort worden gesloopt, zodat de (Oude) Vlissingseweg niet meer doorliep tot in de binnenstad; in Vlissingen moest de Rammekenspoort het veld ruimen.

Tegenwoordig speelt het kanaal nog steeds een bescheiden rol in de beroepsvaart, maar is het vooral voor de pleziervaart van belang. Tussen Middelburg en Veere takt het Arnekanaal af naar Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland.

Het kanaal, gezien vanaf de Grote Kerk (Veere)

Monumenten in de buurt van Aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren in Veere

Mijnenmagazijn, geheel uit monoliet gestort beton opgetrokken

Kanaalweg O.Z. 3
Veere
Omschrijving Mijnenmagazijn, geheel uit monoliet gestort beton opgetrokken. Het bestaat uit een grote, rechthoekige, driebeukige hal met ee..

Kantinegebouw, geheel uit beton opgetrokken

Kanaalweg O.Z. 3
Veere
Omschrijving Kantinegebouw, geheel uit beton opgetrokken. Het rechthoekige, blokvormige gebouw is voorzien van diverse gekoppelde houten v..

Uitwateringssluis (Oostersluis)

Kanaalweg O.Z. 7
Veere
Omschrijving Uitwateringssluis aan de oostzijde van de buitenhaven van het Kanaal door Walcheren, nabij de grote schutsluis, tegelijk met d..

Sluismeesterswoning

Kanaalweg W.Z. 7
Veere
Inleiding Sluismeesterwoning, in 1872 gebouwd aan het Kanaal door Walcheren. Omschrijving De villa-achtige woning bestaat uit een begane ..

Kantoor sluismeester en wachthuis sluisknechten

Kanaalweg O.Z. 9
Veere
Inleiding Wachthuis voor sluisknechten, tevens sluismeesterskantoor, gebouwd in 1879 ter vervanging van een houten voorganger. Gebouwd ond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren in Veere