Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtopzienerswoning "Casa Nova" in Ambt Delden

Woonhuis

Bornsevoetpad 2
7495VM Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Jachtopzienerswoning "Casa Nova"

Inleiding JACHTOPZIENERSWONING "Casa Nova" in Engelse cottagestijl, behorend bij het landgoed Twickel. Het oorspronkelijk symmetrische huis uit 1878 is waarschijnlijk in de jaren tien van deze eeuw aan de westzijde uitgebreid met twee traveeën. De Engels georiënteerde decoraties op de windveren zijn identiek aan die van de kasteelboerderij. Het is goed mogelijk dat de Engelse architect W.S. Weatherley ook betrokken was bij de verbouwing van de jachtopzienerswoning. Het pand dat nu als dubbel woonhuis in gebruik is, ligt in het bos langs het Bornsevoetpad. Dit is de as die vanuit het noordwesten op de voorgevel van het huis Twickel is geprojecteerd. Inwendig is de jachtopzienerswoning sterk gewijzigd. Omschrijving Het pand heeft één bouwlaag onder een sterk overstekend riet gedekt samengesteld zadeldak. Het aan de achterzijde verlengde dakschild is met antracietgrijze en rode Hollandse pannen gedekt. De windveren zijn versierd met accoladevormige decoraties in Engelse stijl. De gevels van het oudste gedeelte (1878) zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in bruine baksteen en de aanbouw uit het begin van deze eeuw in rode strengpers. Ter hoogte van de vijfzijdige erkerpartij met mezzanino aan de voorgevel (N) aan de achtergevel (Z) een risaliet onder uitkragende steekkap. De hoeken van het huis en de erker zijn versierd met gepleisterde blokken. Alle vensters in het pand hebben een roedenverdeling. De entrees tot de woningen bevinden zich in de achtergevel. Dwars op het uiteinde van de nok aan de westzijde staat een grote gemetselde schoorsteen en op het schilddak boven de erker een ronde natuurstenen schoorsteenpijp. Waardering Jachtopzienerswoning behorend bij het landgoed Twickel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de historisch-functionele relatie met het landgoed Twickel - de op Engelse cottages geïnspireerde bouwstijl en detaillering - de redelijke mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507810
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachtopzienerswoning "Casa Nova" in Ambt Delden

Schuur

Bornsevoetpad 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
SCHUUR. In het Twickelse bos nabij het jagershuis aan het Bornsevoetpad een schuur onder pannen wolfdak, voor- en achtergevel in vakwerk met..

Twickel: gedenksteen

Bornsevoetpad 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 64: GEDENKSTEEN behorende tot de buitenplaats Twickel. Grote zwerfkei met inscriptie uit 1895. Opgericht ter herinn..

Twickel: schaapskooi 't Schaap'n schot

Bornsevoetpad 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 61: SCHAAPSKOOI 'T SCHAAP'N SCHOT' behorende tot de buitenplaats Twickel. Langgerekte schaapskooi op rechthoekige ..

Twickel: boerderij 'Bornse hoeve' met schuur

Bornsevoetpad 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 63: BOERDERIJ 'BORNSE HOEVE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen hallenboerderij uit..

Twickel: hoog houten bruggetje met gebogen loopplank steunend op houten jukken in Twickels Bos voorzien van leuning aan één zijde

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 72: BRUGGETJE behorende tot de buitenplaats Twickel. In het Twickelse Bos een hoog bruggetje met een houten gebog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jachtopzienerswoning "Casa Nova" in Ambt Delden