Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee jachtpalen in Wiene

Overig

kruispunt Ulkenw./Dorrew. (bij)
7496ZG Wiene (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Twee jachtpalen

Inleiding De twee JACHTPALEN uit 1878 markeren de grens tussen de jachtgebieden van de landgoederen Weldam in Goor en Twickel in Ambt Delden, die in dat jaar is vastgesteld. De palen staan recht tegenover elkaar aan weerszijden van de Ulkenweg. Omschrijving Twee eenvoudige rechthoekige palen van Bentheimer zandsteen met afgeronde bovenkant, beide voorzien van het jaartal 1878. Op de lange paal aan de noordzijde van de Ulkenweg is de naam Twickel en op de kleinere paal aan de zuidzijde is de naam Weldam ingehakt. Waardering Twee jachtpalen van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie als begrenzing van de jachtgebieden van Weldam en Twickel - de markante situering tegenover elkaar aan de Ulkenweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507806
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee jachtpalen in Wiene

Heerbaard

Rijksweg 4
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE MET BOVENKAMER waarvan het woonhuis-gedeelte uit 1829 en het bedrijfsgedeelte uit 1857 dateert. H..

Woonhuis met klein bedrijfsgedeelte. In verlengde van de voorgevel een dwarshuis aangebouwd. Gedekt met pannen. Bij voorgevel een zandstenen put met h ..

Rijksweg 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Woonhuis met klein bedrijfsgedeelte. In verlengde van de voorgevel een dwarshuis aangebouwd. Gedekt met pannen. Bij voorgevel een zandstene..

Boerderijcomplex "De Posse"

Oude Postweg 1
Goor (Gemeente Hof van Twente)
19e eeuwse boerderijcomplex (XIXc-d), bestaande uit boerderij, grote schuur en varkensspiker. De boerderij is van het middenlangsdeeltype, i..

"Grote Vaarhorst"; boerderij met bovenkamer. Dak gedeeltelijk met riet en gedeeltelijk met pannen gedekt. Houten geveltop beschietingen

Oude Postweg 11
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Grote Vaamhorst; boerderij met bovenkamer. Dak gedeeltelijk met riet en gedeeltelijk met pannen gedekt. Houten geveltop beschietingen. Put g..

Sluiskolk

Sluisstraat 51
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
De rechthoekige SLUISKOLK is 140 meter lang en 12 meter breed en bestaat uit een betonnen vloer met stalen wanden en gemetselde kademuren. O..

Kaart & Routeplanner