Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: houten paardeschuur in Ambt Delden

Boerderij

Twickelerlaan 6
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Twickel: houten paardeschuur

Onderdeel 54: Inleiding De KASTEELBOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE dateert in oorsprong uit 1790 met bijbehorende houten PAARDESCHUUR uit 1881 en POMP uit 1894. De overige schuren en werkplaatsen op het erf van de kasteelboerderij zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het dwarshuistype is op Twickel redelijk zeldzaam; behalve de kasteelboerderij zijn er alleen in de nabijheid van het huis enkele dienstwoningen van dit type. De kasteelboerderij heeft aan de achterzijde een op Engelse voorbeelden geïnspireerde decoratievewindveer. Het is goed mogelijk dat de Engelse architect W.S. Weatherley, onder wiens leiding het interieur van het huis Twickel tussen 1896 en 1916 is verbouwd, hier zijn visitekaartje heeft achtergelaten. Uit de correspondentie tussen de architect en baron van Heeckeren blijkt dat Weatherley in 1911 betrokken is geweest bij de verbouwing van de kasteelboerderij. De tekeningen zijn echter niet gemaakt door Weatherley, maar door een Nederlandse architect uit Arnhem. De boerderij is in 1947 verbouwd. Het interieur van de boerderij is sterk gewijzigd omdat in 1993 hier de rentmeesterij is ondergebracht. De paardeschuur is in 1938 verbouwd. De boerderij ligt dichtbij het huis Twickel op een erf ten oosten van de Twickelerlaan. De voorgevel (Z) van de boerderij grenst aan de wei voor het huis en de west- en noordkant van het erf worden afgesloten door de bomenrijen langs de Twickelerlaan en het Bornsevoetpad. De paardeschuur en de pomp staan op het erf aan de achterzijde van de boerderij. Het erf is deels bestraat met veldkeitjes. Omschrijving Driebeukige houten PAARDENSCHUUR op rechthoekige plattegrond met verhoogde middenbeuk tussen lagere zijbeuken. Boven een plint van Bentheimer steen zijn de gevels opgetrokken in bruin geschilderde horizontale planken. Het overstekende zadeldak boven de middenbeuk is gedekt met golfplaat en de lessenaardaken boven de zijbeuken met antracietgrijze Hollandse pannen. Aan de kopse gevels (N en Z) rusten de overstekende kappen op korbelen in de vorm van stammetjes. In de voorgevel (Z) centraal geplaatste inrijdeuren tussen staldeuren onder ronde vensters. Inwendig is de oorspronkelijke gebintconstructie nog intact evenals een gedeelte van de oude paardeboxen. Waardering Houten paardeschuur van belang vanwege: - de ruimtelijk-functionele samenhang met de kasteelboerderij - de redelijke gaafheid van het ex- en interieur - de typologische zeldzaamheid in Overijssel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507803
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: houten paardeschuur in Ambt Delden

Twickel: gietijzeren pomp

Twickelerlaan 6
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 55: Inleiding De KASTEELBOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE dateert in oorsprong uit 1790 met bijbehorende houten PAARDESCHUUR uit..

Twickel: Kasteelboerderij

Twickelerlaan 6
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 53: Inleiding De KASTEELBOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE dateert in oorsprong uit 1790 met bijbehorende houten PAARDESCHUUR uit ..

Twickel: twee grote gietijzeren tuinvazen staande op hoge, eenvoudig geprofileerde vierkante op sokkel voorplaats

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 21: TUINVAZEN OP SOKKEL VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de voorplaats staan twee grote mon..

Twickel: brug met tuinvazen en keermuren naar park

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 20: BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijde..

Twickel: hekje voorplaats van 30 cm bestaande uit een siersmeedijzeren spijlenhek met knopbekroning

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 22: HEKWERK VOORPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Ter afsluiting van de voorplaats is een hekje van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: houten paardeschuur in Ambt Delden