Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Voortman met vrijstaande schuur in Ambt Delden

Boerderij

Noordmolen 9
7495VK Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kleine BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE en een vrijstaande SCHUUR met aangebouwd bakhuisje. De overige deels sterk gewijzigde en deels nieuwe schuren en opstallen op het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang, maar wel bepalend voor de beslotenheid van het erf. Een groot deel van de pachtboerderijen op het landgoed Twickel is van dit standaardtype dat is gebaseerd op het traditionele Twentse hallehuis, maar zich daarvan onderscheidt door de toepassing van wolfeinden in plaats van houten topgevels. Dit is het gevolg van de instructie die Unico Willem van Wassenaer, de toenmalige heer van Twickel, in 1760 instelde met betrekking tot de boerderijbouw op het landgoed. Volgens deze instructie moesten de boerderijen en schuren voortaan bij ver- of nieuwbouw worden voorzien van wolfeinden in plaats van houten topgevels. Omdat Weldam (Goor) van 1751 tot 1877 bij Twickel hoorde, gold in die periode dezelfde instructie voor de boerderijbouw op dat landgoed. De boerderij staat evenwijdig aan de Noordmolen met de voorgevel naar het oosten gericht. De schuur staat ten westen van de boerderij bij de entree tot het erf vanaf de openbare weg. Aan de oost- en zuidzijde van de boerderij een door een lage heg omheinde siertuin met enkele fruitbomen. Voor de achtergevel (W) van de boerderij staat een solitaire kastanjeboom midden op het erf. De schuur schermt het erf af van het ten noordwesten gelegen weiland. De beslotenheid van het erf wordt versterkt door de reeks van schuren en andere opstallen die het erf aan de noordzijde begrenzen. Omschrijving De SCHUUR is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. De sterk overstekende wolfeinden zijn aan de onderzijde met planken afgetimmerd. Het bakhuisje aan de noordoostzijde heeft een zadeldak dat met Hollandse pannen is gedekt. In de kopse gevels (N en Z) van de schuur grote inrijdeuren en in de zijgevels (O en W) staldeuren en (vernieuwde) stalvensters. Waardering Bijschuur van belang vanwege: - de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving - de ruimtelijk-functionele samenhang met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Voortman met vrijstaande schuur in Ambt Delden

Boerderij Voortman met vrijstaande schuur

Noordmolen 9
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 67: Inleiding BOERDERIJCOMPLEX, erve Voortman, uit 1859 dat behoort bij het landgoed Twickel. Het complex bestaat uit een kl..

Twickel: boerderij 'Olieslager' met schuren, hooiberg en put

Noordmolen 7
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 66: BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Achter de Noordmolen..

Twickel: Noordmolen

Noordmolen 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 68: NOORDMOLEN MET STUW, WATERRAD EN KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Bij de Oelerbeek staat een rode..

Twickel: kademuur met duiker

Bornsestraat 5
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 71: KADEMUUR MET DUIKER behorende tot de buitenplaats Twickel. In het Twickelse bos aan de Oelerbeek gelegen 19de-..

Twickel: historische park- en tuinaanleg

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Twickel. Het huis Twickel ligt aan de voet van een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Voortman met vrijstaande schuur in Ambt Delden

Foto's (4)