Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve de Haar: boerderij van het hallehuistype in Ambt Delden

Boerderij

Grote Looweg 4
7495TL Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Hoeve de Haar: boerderij van het hallehuistype

Omschrijving De BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE is opgetrokken in bruine baksteen onder een afgewolfde zadeldak dat deels met riet en deels met antracietgrijze Hollandse pannen is gedekt. De voorgevel van het woonhuisgedeelte (Z) heeft op de begane grond drie grote samengestelde kozijnen met elk drie zesruits vensters. De vensterpartijen zijn afgehangen met luiken die zijn beschilderd met rode zandlopers op witte ondergrond binnen een zwarte rand. Het horizontale samengestelde kozijn onder het overstekende wolfeind bestaat uit acht vierruits vensters. De hoofdentree bevindt zich in de westgevel onder het verlengde dakschild dat op een kolom rust. Links van de ingang een om de hoek lopend keukenvenster en rechts een klein vierruitsvenster met luiken als in de voorgevel. Aan de oostkant rust het verlengde dakschild op drie eenvoudige houten kolommen. Een dubbele glasdeur in de westgevel geeft vanuit de voormalige jachtkamer toegang tot het terras onder het dakschild. Inwendig is de voormalige jachtkamer met betegelde wanden bijzonder goed bewaard gebleven. Centraal tegen de westwand de haard met donkerbruin gebeitste schoorsteenmantel tussen ingebouwde vitrinekasten. Waardering Boerderij van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke dubbelfunctie van proefboerderij voor een landbouwmaatschappij en jachtkamer van de familie Stork - de eigentijdse vormgeving van het traditionele hallehuistype - de uitwendige gaafheid van het woonhuisgedeelte - de bijzondere gave betegelde voormalige jachtkamer (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507790
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve de Haar: boerderij van het hallehuistype in Ambt Delden

Hoeve de Haar: varkensschuur

Grote Looweg 4
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving VARKENSSCHUUR van één bouwlaag onder een afgewolfd met rode pannen gedekt zadeldak. De schuur is vanuit een rechthoekige pla..

Perseverance

Almelosestraat 10
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
"Perseverance". In 1854 gebouwde boerderij, bestaande uit een langgerekt bouwlichaam met naar voren springende zijvleugels en een koepelvorm..

Backenhagen: bouwhuis Backenhagen

Almelosestraat 16
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
BOUWHUIS. Rechthoekigdeels onderkelderd bouwhuis van rode baksteen op L-vormige grondslag, onder met rode en zwarte pannen gedekt omgaand za..

Backenhagen: Huis Backenhagen

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
HOOFDGEBOUW (Huis Backenhagen). Blokvormig rode bakstenen huis, voorzien van een witte pleisterlaag, op rechthoekige grondslag, onder met gr..

Backenhagen: historische tuin- en parkaanleg

Almelosestraat 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de 17e en 18e eeuw heeft Backenhagen een formele tuinaanleg gekend, waarvan nog enkele elementen bewaard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve de Haar: boerderij van het hallehuistype in Ambt Delden