Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wanink in Ambt Delden

Boerderij

Twickelerlaan 21
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Wanink

Omschrijving De VILLABOERDERIJ bestaat uit een woonhuisgedeelte op T-vormige plattegrond met daarachter een stalgedeelte en een dwars geplaatst koetshuis. Het samengestelde schild-zadeldak boven het woonhuis en het zadeldak boven de stal zijn met zwarte Hollandse pannen gedekt, het koetshuis heeft een rietgedekt wolfdak. De noklijnen van de daken boven het woonhuisgedeelte en het koethuis hebben dezelfde hoogte metdaartussen het lagere zadeldak van het stalgedeelte. De gevels van de boerderij zijn opgetrokken in bruine baksteen. De horizontale sierbanden ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels van de vensters, de strekken en het vakwerk-achtige fries zijn uitgevoerd in geelbruine baksteen. In het woonhuisgedeelte acht- en zesruits vensters onder segmentbogen, rondbogen en strekken. In het midden van de voorgevel (Z) de hoofdentree tot het woonhuisgedeelte in een portiek onder een rechthoekig torentje met overstekend tentdak. De risaliet rechts van de entree wordt gedekt door een overstekend afgewolfd zadeldak. De middenrisaliet aan de westgevel van het woonhuis heeft eveneens een overstekend afgewolfd zadeldak. De dubbele glasdeur met roedenverdeling rechts daarvan is voorzien van een gedeeld bovenlicht onder segmentboog. Boven de gemetselde erker links tegen de oostgevel is in het dakschild een steekkap aangebracht. In het terugliggende geveldeel rechts een keukendeur en twee (vernieuwde) dubbele zesruits keukenvensters. De deuren en twaalfruits vensters in de gevels (O en W) van het stalgedeelte zijn onder segmentbogen geplaatst. De inrijdeuren in de kopse gevels (O en W) van het koetshuis zijn dicht gezet. In de deuren zijn vensters met roedenverdeling aangebracht. De hooiluiken in de geveltoppen hebben tweeruits bovenlichten onder rondbogen. De inrijdeuren onder segmentboog in de noordgevel zijn nog als zodanig in gebruik. Aan weerszijden getoogde twaalfruits vensters. Waardering Boerderij bij het huis Twickel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van jachtboerderij bij Twickel - de voor Twente uitzonderlijke typologie - het decoratieve baksteengebruik - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507786
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wanink in Ambt Delden

Schuur

Twickelerlaan 21
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De SCHUUR is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken in bruine baksteen onder een afgewolfd met zwarte Hollandse pannen g..

Eenvoudige vierroedige kapberg met houten schuurgedeelte op gemetselde plint

Twickelerlaan 21
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Eenvoudige vierroedige KAPBERG met houten schuurgedeelte op gemetselde plint. De geteerde wanden zijn voorzien van rechthoekig..

Twickel: gedenksteen

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 76: GEDENKSTEEN behorende tot de buitenplaats Twickel. Een grote zwerfkei, de 'Dikke steen' genaamd, gelegen ten ..

Boerderij "Arke" met schuur

Twickelerlaan 15
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 74: BOERDERIJ 'ARKE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als on..

Terrein waarin een grafveld

Secr. Engelbertinkstraat
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Terrein waarin een grafveld. Datering: Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Wanink in Ambt Delden

Foto's (4)