Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken) in Deldeneresch

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan, ongenummerd
7496ZG Deldeneresch (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken)

Onderdeel 60: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsarchitect C.E.A. Petzold. Op het terrein drie half verzonken KASSEN (pits) uit 1891, en een IRONHOUSE met aangebouwde kleine ZAAIKAS uit 1911 van de firma Messenger & Co. uit Leicestershire. De bij het ironhouse behorende stookkelder is in de jaren zestig van deze eeuw dichtgestort. De kachel van de firma Messenger & Co. wordt op Twickel bewaard. Tenslotte staat op het terrein een ANJERKAS uit 1915. De schuur in de westelijke muur van de moestuin is verbouwd tot woonhuis en voor de bescherming van ondergeschikt belang. De moestuin ligt op de hoek van de Bornsestraat en de Twickelerlaan. Het terrein is geheel omheind door een hoge (deels vernieuwde) gemetselde muur van bruine baksteen met ezelsrug en steunberen. Een (nieuw) hek met smeedijzeren decoraties tussen hekpijlers met natuurstenen sierbanden vormt vanaf de Twickelerlaan de hoofdingang tot de moestuin. Het oorspronkelijke lanenstelsel van de moestuin is nog grotendeels intact. Vanaf de hoofdentree loopt een rechte door fruitbomen geflankeerde laan naar een hek in de westelijke tuinmuur. Halverwege wordt deze laan doorkruist door een noord-zuid as met een kleine vijverpartij. De kassen staan ten zuiden van de oost-west as. Omschrijving Drie identieke deels verzonken KASSEN met wanden van blokken zandsteen. De met glas ingevulde sheddaken boven de kassen zijn op het zuiden georiƫnteerd. In de oostgevels houten deuren met vierruits vensters. Waardering Drie verzonken kassen van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de kenmerkende typologie - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen - de redelijke mate van gaafheid in combinatie met de ouderdom (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507782
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken) in Deldeneresch

Twickel: ironhouse met aangebouwde zaaikas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 58: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: houten anjerkas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 59: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: moestuinmuur

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 57: (hoek Twickelerlaan/Bornsestraat te Ambt Delden) MOESTUINMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Ten noorden..

Erve de Haar

Twickelerlaan 11
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 73: BOERDERIJ 'ERVE DE HAAR' behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als ontgi..

Twickel: natuurstenen urnvormige tuinvazen rozentuin net deksel op voetplaat, rijk gedecoreerd in relief

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 52: TUINVAZEN ROZENTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de as van de rozentuin twee 19de-eeuwse natuurst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken) in Deldeneresch