Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiskolk in Ambt Delden

Weg En Waterwerk

Sluisstraat 51
7495RC Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1930-1936


Beschrijving van Sluiskolk

De rechthoekige SLUISKOLK is 140 meter lang en 12 meter breed en bestaat uit een betonnen vloer met stalen wanden en gemetselde kademuren. Op het beneden- en bovenhoofd van de sluiskolk bevinden zich de stalen hefschuiven tussen betonnen heftorens. De torens zijn opgetrokken vanuit een vierkante plattegrond onder overstekende zadeldaken die met rode Hollandse pannen zijn gedekt. Tegen de oostgevels leiden buitentrappen naar de stalen deuren in de torens boven de poortvormige doorgangen op de begane grond. De om de hoek lopende vensterreeksen in het uitkragende deel van de torens boven de hefschuiven zijn voorzien van stalen kozijnen. Datzelfde geldt voorde smalle vertikale vensters in de gevels van de torens aan de buitenkant van de sluiskolk. Waardering Sluiskolk met heftorens van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de architectonische vormgeving van de torens - de bijzondere hefconstructie van de schuiven tussen vrijstaande torens - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen - de beeldbepalende situering van de torens in het landschap - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507775
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiskolk in Ambt Delden

Sluismeesterwoning

Sluisstraat 51
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Onmschrijving Wit gepleisterde SLUISMEESTERSWONING van één bouwlaag onder steil met rode Hollandse pannen zadeldak. Op de uiteinden van d..

Electrogemaal

Sluisstraat 51
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Wit geschilderd betonnen ELECTROGEMAAL op rechthoekige plattegrond onder met rode Hollandse pannen overstekend zadeldak. Het g..

Witgeschilderde vaste betonnen brug

Sluisstraat 51
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Wit geschilderde vaste betonnen BRUG over het afwateringskanaal tegen de oostgevel van het gemaal. De brugleuning heeft een st..

Klapbrug over het scheepvaartkanaal

Sluisstraat 51
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De KLAPBRUG over het scheepvaartkanaal ligt ten westen van het benedenhoofd van de sluiskolk. De rechtgesloten doorgangen in d..

Dienstruimtes

Sluisstraat 53
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Het wit gepleisterde blok DIENSTRUIMTES heeft één bouwlaag onder een steil met rode Hollandse pannnen gedekt zadeldak. Dezel..

Kaart & Routeplanner