Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhijngeest: toegangshek in Oegstgeest

Overig

Rhijngeesterstraatweg 13
2342AN Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw 1900 begin 20e eeuw


Beschrijving van Rhijngeest: toegangshek

Inleiding: Aan de Rhijngeesterstraatweg gelegen hekwerk op gemetselde wangen uit het begin van de twintigste eeuw en hoofdtoegang tot de Jelgersmakliniek. Omschrijving: Toegangshek op twee gemetselde, licht gebogen wangen. De twee hekpijlers zijn opgetrokken uit grauwe steen en kleine natuurstenen hoekblokken en staan op basementen met een afgeschuinde rollaag en op de hoeken hardstenen hoekblokjes. De pijlers zijn afgedekt met een zware geprofileerde hardstenen dekplaat. De twee toegangshekken bestaan uit aan de bovenzijde ingezwenkte ijzeren traliehekken, aan de bovenzijde zijn de hekken voorzien van ijzeren punten. Waardering: Toegangshek tot de Jelgersmakliniek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden en vanwege de situering en de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de Jelgersmakliniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhijngeest: toegangshek in Oegstgeest

Rhijngeest: hoofdgebouw, later "Jelgersmakliniek"

Rhijngeesterstraatweg 13
Oegstgeest
Inleiding: Hoofdgebouw van het Sanatorium voor Zenuwzieken 'Rhijngeest', later genaamd Jelgersmakliniek, gelegen in het noordelijk deel van ..

Rhijngeest: tuinpalviljoen

Rhijngeesterstraatweg 13
Oegstgeest
Inleiding: Noordoostelijk van de Jelgersmakliniek in het park van Rhijngeest gelegen klein vrijstaand tuinpaviljoen, nabij de Rhijngeesterst..

Directeursvilla Jelgersmakliniek

Rhijngeesterstraatweg 11
Oegstgeest
Inleiding: In het park van Rhijngeest, zuidelijk van de Jelgersmakliniek gelegen vrijstaande villa daterend uit het begin van de twintigste ..

Rhijngeest: hoofdgebouw

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazu..

Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhijngeest: toegangshek in Oegstgeest

Foto's (1)