Rhijngeest: tuinpalviljoen in Oegstgeest

Rhijngeesterstraatweg 13
2342AN Oegstgeest

Bouwjaar: begin 20e eeuw 1900 begin 20e eeuw

Beschrijving van Rhijngeest: tuinpalviljoen

Inleiding: Noordoostelijk van de Jelgersmakliniek in het park van Rhijngeest gelegen klein vrijstaand tuinpaviljoen, nabij de Rhijngeesterstraatweg, daterend uit het begin van de twintigste-eeuw en opgetrokken in chaletstijl. Omschrijving: In hout opgetrokken paviljoen van een bouwlaag op rechthoekige grondslag onder een met shingles gedekt zadeldak met overstek. Het paviljoen staat op een gemetseld basement met de voorgevel op het park georiƫnteerd. De gevels bestaan uit rood geschilderde vakwerkstijlen en regels met witgeschilderde houten panelen en diverse vensters, deels met de originele roedenverdeling. In de kopgevels een houten voorschot. In de voorgevel een centraal geplaatste dubbele entreedeur met glaspanelen; gesloten achtergevel. Decoratief gesneden dakoverstek, voorzien van haanhout en makelaar. Waardering: Paviljoen behorende bij de Jelgersmakliniek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden en vanwege de situering en de functioneel-ruimtelijke relatie met de Jelgersmakliniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)