Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziekkoepel Scholtenhagen in Haaksbergen

Gebouw

Scholtenhagenweg 36
7481VP Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1925
Architect: J. Nijhuis


Beschrijving van Muziekkoepel Scholtenhagen

Inleiding De MUZIEKKOEPEL in het voormalige volkspark Scholtenhagen is in 1925 gebouwd in opdracht van de Stichting Scholtenhagen door de architect J. Nijhuis uit Haaksbergen. Willem Hendrik Jordaan, medefirmant van de textielfabrikant D. Jordaan en Zonen in Haaksbergen, kocht in 1886 het erf Scholtenhagen met de bijbehorende boerderij. Een jaar later liet de familie Jordaan op deze plek een park aanleggen en werd de boerderij uitgebreid met een gelagkamer. In 1891 ging het park over in handen van een stichting met als doelstelling: " Het vestigen van een gelegenheid voor de ingezetenen van de gemeente Haaksbergen tot uitspanning en ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan en Zoon uit de inkomsten der bezittingen der stichting." De muziekkoepel is onderdeel van het Volkspark Scholtenhagen en staat in de nabijheid van de tot restaurant verbouwde boerderij en een hierheen verplaatst voormalige dubbele arbeiderswoning uit 1836. De oorspronkelijke parkaanleg is ingrijpend gewijzigd. Omschrijving De muziekkoepel heeft een rechte open voorkant (O) en een vijfzijdig gesloten achtergevel (W). Boven de in bruine baksteen opgetrokken basis met spaarvelden onder rondbogen heeft de koepel gepotdekselde wanden. Het vijfzijdige overstekende tentdak is gedekt met dakleer en de windveer aan de voorgevel is decoratief beschilderd. Aan de voorzijde geeft een gemetseld trapje toegang tot het podium dat wordt geflankeerd door overhoekse gemetselde bloembakken met uitkragend siermetselwerk op de hoeken. Het gewelf in de koepel is boven het schoon metselwerk van de gevels gepleisterd. Waardering Muziekkoepel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de (oorspronkelijke) functie - de kenmerkende typologie - het decoratieve baksteengebruik - de relatie met het voormalige volkspark Scholtenhagen en de Firma Jordaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muziekkoepel Scholtenhagen in Haaksbergen

Karelskamp

Scholtenhagenweg 38
Haaksbergen
Karelskamp. Een blijkens jaartalsteen uit 1839 daterende dubbele landarbeiderswoning. Vakwerkwanden op plint van Bentheimersteen; pannen wol..

Boerderij-cafe op T-vormige plattegrond

Scholtenhagenweg 36
Haaksbergen
BOERDERIJ-CAFE op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte onder dwars wolfdak met schuifvensters voorzien van roedenverdeling. Bedrijfsgedee..

Boerderij met zadeldak, gedekt met pannen

Laarveldsweg 19
Haaksbergen
Boerderij met zadeldak, gedekt met pannen. Bovenkamer. Achtergevel met houten topgevel. Zandstenen waterput.

Boerderij met bovenkamer, blijkens gevelsteen 1772

Hasseltweg 19
Haaksbergen
Boerderij met bovenkamer, blijkens gevelsteen 1772. Woongedeelte met houten topschild, achtruitsschuifvensters, met luiken behangen. Onderke..

Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij, schuur en twee aangebouwde spiekers

Weerninksweg 10
Haaksbergen
Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij (1886), schuur en twee aangebouwde spiekers. De uit baksteen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muziekkoepel Scholtenhagen in Haaksbergen

Foto's (1)