Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie met aangebouwd koetshuis in Haaksbergen

Kerkelijk Gebouw

Markt 12
7481HT Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1875
Architect: Gerrit Doorwaard Niermans


Beschrijving van Pastorie met aangebouwd koetshuis

Inleiding De PASTORIE met aangebouwd koetshuis in sobere neo-klassicistische bouwstijl is in 1875 gebouwd naar een ontwerp van de architect Gerrit Doorwaard Niermans. De pastorie behoort bij de in 1854 gebouwde N.H. kerk (Rijksmonumentnummer 18866)) in de Jhr. von Heydenstraat van dezelfde architect. De pastorie staat aan de Markt rond de St. Pancratiuskerk in de dorpskern van Haaksbergen. Een smeedijzeren hek vormt de erfscheiding tussen de voortuin en de openbare weg. Omschrijving Pand van twee bouwlagen op vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak dat met grijze Hollandse pannen is gedekt. Het koetshuis tegen de rechter zijgevel (W) heeft een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. De symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel van de pastorie (N) heeft een gepleisterde hoge plint met waterlijst, hoeklisenen en fries. Tussen de onderdorpels van de verdiepingsvensters een doorlopende waterlijst. In het gepleisterde middenrisaliet op de begane grond een dubbele deur met gietijzeren roosters onder bovenlicht. Op de begane grond achtruits- en op de verdieping zesruits vensters met afgeronde bovenhoeken onder strekken. De linker zijgevel (O) heeft twee vensterassen en de twee kleine rechthoekige vensters in de rechter zijgevel (W) hebben afgesnoten hoeken. In de achtergevel (Z) een centrale deur met rechts daarvan een (nieuw) groot venster. Het interieur is gemoderniseerd. In de linker zijgevel (O) van het koetshuis drie kleine vensters onder keperbogen. Boven de getoogde inrijdeuren in de achtergevel (Z) een hooiluik met hijsbalk onder rollaag in de vorm van een keperboog. Waardering Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de functie van pastorie bij de N.H. kerk (R) - de sobere neo-klassicistische bouwstijl - de beeldbepalende situering aan de Markt tegenover de St. Pancratiuskerk - de redelijke mate van uitwendige gaafheid, met name de voorgevel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie met aangebouwd koetshuis in Haaksbergen

Toren van de Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
Bentheimerstenen toren van de vier geledingen, gedekt door een ingesnoerde, achtzijdige spits. Gedeeltelijk ingebouwde spiltrap in de zuidmu..

Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
R.K. Kerk, In zijn huidige gedaante, het gevolg van de vergroting in 1887, een driebeukige hallenkerk, waarvan de noorder- en zuiderzijbeuk ..

Herenhuis in electische bouwstijl

Markt 8
Haaksbergen
Inleiding In 1898 in opdracht van textielfabrikant J.G. Jordaan door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) ontworpen HERENHUIS in een ecl..

Hervormde kerk

Jhr.von Heijdenstraat 4
Haaksbergen
KERKGEBOUW uit 1854 naar ontwerp van de Stadsarchitect van Enschede F. Doorwaart Niermans met invloed van Duitse voorbeelden. Octogen grondp..

Pastorie Sint-Pancratiuskerk

Markt 20
Haaksbergen
Inleiding Bouwvolume met PASTORIE en CATECHESATIELOKAAL in een eclectische bouwstijl met gotische en Hollandse neo-renaissancistische eleme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie met aangebouwd koetshuis in Haaksbergen

Foto's (1)