Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Sint-Pancratiuskerk in Haaksbergen

Kerkelijk Gebouw

Markt 20
7481HT Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Pastorie Sint-Pancratiuskerk

Inleiding Bouwvolume met PASTORIE en CATECHESATIELOKAAL in een eclectische bouwstijl met gotische en Hollandse neo-renaissancistische elementen ontworpen in 1887 door architect G. te Riele uit Deventer, in opdracht van het kerkbestuur van de roomskatholieke St.Pancratiuskerk (monumentnummer 18873/4). Gelegen aan de westzijde van de Markt, recht tegenover de voorgevel van de vrijstaande Pancratiuskerk. Achter het catechesatielokaal is nieuwbouw toegevoegd, voor de bescherming van ondergeschikt belang. Smeedijzeren hekwerk rond voortuin. Omschrijving Het twee bouwlagen hoge gedeelte van de pastorie, onder een afgeknot schilddak, is opgetrokken op een plattegrond die bestaat uit een winkelhaak. In de oksel van de winkelhaak is later een eveneens twee bouwlagen hoog gedeelte onder een plat toegevoegd. Aan de korte zuidkant van het hoge deel is een catechesatielokaaltje van één bouwlaag gebouwd, dat voorzien is van een zadeldak met een steekkap. De kappen zijn gedekt met leien in maasdekking en hebben twee dakkapellen met wolfeind, sierspant en piron; één boven de achtergevel (W) en één in het zuidelijke dakvlak van het schilddak. De gevels van donkerbruine baksteen zijn geleed door zesruits vensters. Op de verdieping, in de aanbouw en in het catechesatielokaal zijn de vensters onder driepasboogvelden geplaatst. De topgevel en trapgevel zijn voorzien van een spitsboogvenster. Tussen de bouwlagen zorgen een waterlijst en decoratieve uitsparingen voor de horizontale geleding van de gevels. Sierankers in alle gevels. Het twee bouwlagen hoge hoofdvolume van het gebouw is aan de voorzijde (O) voorzien van een vijf traveeën brede symmetrische gevel met een trapgevel boven de middelste risalerende travee, waarin de hoofdingang geplaatst is. De trapgevel wordt bekroond door drie pyronnen. Links daarvan in het catechesatielokaal bevinden zich twee venstertraveeën en op de hoek een topgevel waaronder een tweede ingang. De achtergevel (W) van de pastorie bestaat door de toevoeging nu uit drie (i.p.v. twee) traveeën, waarvan de middelste voorzien is van een deur. Rechts daarvan is de gevel verdwenen achter de nieuwbouw. Waardering Het bouwvolume met de pastorie en het catechisatielokaal is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de eclectische bouwstijl met gotische en Hollandse neo-renaissancistische elementen - als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was - vanwege de beeldbepalende ligging tegenover de Pancratiuskerk waar de pastorie bij hoort (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Sint-Pancratiuskerk in Haaksbergen

Toren van de Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
Bentheimerstenen toren van de vier geledingen, gedekt door een ingesnoerde, achtzijdige spits. Gedeeltelijk ingebouwde spiltrap in de zuidmu..

Pastorie met aangebouwd koetshuis

Markt 12
Haaksbergen
Inleiding De PASTORIE met aangebouwd koetshuis in sobere neo-klassicistische bouwstijl is in 1875 gebouwd naar een ontwerp van de architect..

Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
R.K. Kerk, In zijn huidige gedaante, het gevolg van de vergroting in 1887, een driebeukige hallenkerk, waarvan de noorder- en zuiderzijbeuk ..

Herenhuis in electische bouwstijl

Markt 8
Haaksbergen
Inleiding In 1898 in opdracht van textielfabrikant J.G. Jordaan door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) ontworpen HERENHUIS in een ecl..

Hervormde kerk

Jhr.von Heijdenstraat 4
Haaksbergen
KERKGEBOUW uit 1854 naar ontwerp van de Stadsarchitect van Enschede F. Doorwaart Niermans met invloed van Duitse voorbeelden. Octogen grondp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Sint-Pancratiuskerk in Haaksbergen

Foto's (2)