Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in electische bouwstijl in Haaksbergen

Woonhuis

Markt 8
7481HT Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1888
Architect: Gerrit Beltman sr.


Beschrijving van Herenhuis in electische bouwstijl

Inleiding In 1898 in opdracht van textielfabrikant J.G. Jordaan door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) ontworpen HERENHUIS in een eclectische bouwstijl, met Hollandse neo-renaissancistische en chaletstijl elementen. Gelegen aan de oostzijde van de Markt, aan de achterzijde van de vrijstaande roomskatholieke St.Pancratiuskerk. Oorspronkelijk was de woning symmetrisch. Tussen 1880 en 1914 is het rechterdeel (ZW) met één verdieping verhoogd. Ook het kozijn in de noordoostgevel van de serre is gewijzigd. Omschrijving Het herenhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan de linker zijgevel (N) een uitbouw. De voor- en achtergevel (W en O) zijn vier traveeën breed. In de voorgevel zijn de drie rechter traveeën opgetrokken over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, de meest linkse travee en de uitbouw over één bouwlaag onder een schilddak. In het lage deel (N) zijn de zadeldakjes van de dakruiters voorzien van een windveer met trekbalk. In het hoge deel (Z) zijn twee dakkapellen geplaatst; boven de voorgevel onder een spits, boven de rechter zijgevel vlak afgedekt met een timpaan. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen met sierlagen van gele verblendsteen, het ver overstekende dak is gedekt met grijze bouletpannen. De T-vensters in de voor- en rechter zijgevel zijn geplaatst onder segmentbogen met wit gestucte sluit- en aanzetstenen en hangoren. In de voorgevel (W) risaleren de tweede travee van links en de meest rechtse travee van de vier. De nadruk ligt op het linker risaliet dat onder een steekkap met sierspant is geplaatst. Onder de steekkap bevindt zich een rond venster met een Davidster. Daaronder verschaffen twee dubbele deuren in een wit gestucte omlijsting de toegang tot een bewerkt houten balkon. Rechts van dit risaliet bevindt zich de hoofdingang, bestaande uit een dubbele deur met bovenlicht. De uitbouw aan de linker zijgevel (N) bevindt zich links voor het gevelvlak. In de oksel van de zijgevel en de uitbouw is een houten serre gebouwd. De serre is vlak gedekt. Onder het wolfeind van de uitbouw bevinden zich op de begane grond twee deuren met daarboven een rondboogvenster. Het sierspant, dat zich oorspronkelijk onder het wolfeind bevond, is verdwenen. De achtergevel (O) is aangesmeerd en grotendeels blind. Waardering Het herenhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de eclectische bouwstijl met Hollandse neo-renaissancistische en chaletstijl elementen - als vroeg voorbeeld van een ontwerp in het oeuvre van Gerrit Beltman sr. - vanwege de betekenis van textielfabrikant Jordaan voor de sociaal-economische geschiedenis van Haaksbergen - vanwege de beeldbepalende ligging aan de centraal in het dorp gelegen markt - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507750
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in electische bouwstijl in Haaksbergen

Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
R.K. Kerk, In zijn huidige gedaante, het gevolg van de vergroting in 1887, een driebeukige hallenkerk, waarvan de noorder- en zuiderzijbeuk ..

Hervormde kerk

Jhr.von Heijdenstraat 4
Haaksbergen
KERKGEBOUW uit 1854 naar ontwerp van de Stadsarchitect van Enschede F. Doorwaart Niermans met invloed van Duitse voorbeelden. Octogen grondp..

Synagoge

Ruisschenborgh 1
Haaksbergen
Synagoge, gesticht 1828. Eenvoudig gepleisterd gebouwtje onder zadeldak en met spitsboogvensters. Gevelsteen.

Toren van de Sint-Pancratiuskerk

Markt 9
Haaksbergen
Bentheimerstenen toren van de vier geledingen, gedekt door een ingesnoerde, achtzijdige spits. Gedeeltelijk ingebouwde spiltrap in de zuidmu..

Pastorie met aangebouwd koetshuis

Markt 12
Haaksbergen
Inleiding De PASTORIE met aangebouwd koetshuis in sobere neo-klassicistische bouwstijl is in 1875 gebouwd naar een ontwerp van de architect..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in electische bouwstijl in Haaksbergen

Foto's (1)