Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lillesjoen in Haaksbergen

Tuin Park Landgoed

Assinkweg 10
7481VW Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Lillesjoen

Omschrijving Het (voormalige) JACHTHUIS heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een hoofdgebouw van twee en haaks daarop een vleugel van één bouwlaag. De uitkragende verdieping van het hoofdvolume rust op korbelen, de zolder op geprofileerde kraagstukken. De overstekende zadeldaken van beide vleugels zijn gedekt met rode Tuile du Nord pannen. In de oksel van de twee bouwvolumes aan de westzijde een lage aanbouw onder lessenaardakje. De kozijnen van de eenvoudige rechtgesloten vensters en deuren in het huis zijn vernieuwd. Boven de gemetselde plint zijn de gevels opgetrokken in horizontale donkerbruin gebeitste rabatdelen. Aan de noordgevel is de plint verhoogd om plaats te bieden aan twee kelderdeuren. In de plint verder enkele kleine keldervensters. Het verlengde geknikte dakschild boven de veranda aan de oostgevel van de lage vleugel rust op in verschillende kleuren geschilderde geprofileerde gedraaide kolommen. In het gedeelte van de veranda dat doorloopt in het hoofdvolume de hoofdentree tot het huis. Behalve de trap voor de ingang geven twee identieke trappen aan de oost- en de zuidzijde toegang tot de veranda. De houten balustrade met gesneden balusters van de veranda loopt aan weerszijden van de trappen door als trapleuning. In het zadeldak boven het hoofdvolume twee dakkapellen. Op de nokken van de daken en in het dakschild in totaal vier gemetselde schoorstenen met schoorsteenkap. De geveltekens op de uiteinden van de nokken hebben een Noorse decoratie. De trekbalk onder de makelaar aan de zuidgevel van de lage vleugel is met hout dichtgezet en voorzien van een afbeelding van een elandsgewei. Het interieur bevat onder meer een grote betegelde haard in de hal en een haardpartij in de jachtkamer. Waardering Houten jachthuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van jachthuis van de Enschedese textielfabrikantenfamilie Van Heek - de herkomst als bouwpakket uit Noorwegen - de redelijke mate van gaafheid van het ex- en interieur - de ensemblewaarde als onderdeel van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507747
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lillesjoen in Haaksbergen

Eenvoudig groot smeedijzeren inrijhek tussen identieke zandstenen hekpijlers

Assinkweg 10
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudig groot smeedijzeren INRIJHEK tussen identieke zandstenen hekpijlers. De vierkante basementen en de taps toelopende sc..

Twee zandstenen pijlers

Assinkweg 10
Haaksbergen
Omschrijving Twee eenvoudige zandstenen PIJLERS die elk bestaan uit een rechthoekige schacht waarvan het bovenste gedeelte iets uitkraagt. ..

'Het Assink'

Aaftinksweg 8
Haaksbergen
"Het Assink". BOERDERIJ onder zadeldak, gedekt met pannen. Houten topgevel in achtergevel onderschoer. In gevels restanten vakwerk. Voorgeve..

Jachthuis

Aaftinksweg 6
Haaksbergen
Jachthuis. Houten huis in laat 19e-eeuwse vroeg 20e-eeuwse stijl. Tegen het hoofdhuis met verdieping een verdiepingloze aanbouw-portiek. De ..

Boerderij onder zadeldak met pannen gedekt

Veddersweg 15
Haaksbergen
Boerderij onder zadeldak met pannen gedekt; aangebouwde bovenkamer. Alle topgevels voorzien van houten beschietingen. De gevel bestaande uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lillesjoen in Haaksbergen