Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stepelerveld in Haaksbergen

Overig

Kolenbranderweg 50
7482SE Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Stepelerveld

Het TOEGANGSHEK markeert het begin van de oprijlaan naar hoeve Het Stepelerveld. Het hek bestaat uit twee bakstenen pijlers, waartussen twee aan de bovenzijde concave smeedijzeren vleugels en aan weerszijden twee concave hekken afgesloten door een wang. De vierkante bakstenen hekpijlers rusten op een gestuct basement. De afgeschuinde hoeken worden aan de boven- en onderkant afgesloten door een natuurstenen element. De kolommen worden bekroond door een zandstenen fantasiekapiteel - met consoles als beeldelementen - waarboven aan iedere zijde een rondboog met boogtrommel in reliëf geplaatst is. Smeedijzeren sierornamenten bekronen het fantasiekapiteel. Ook het hekwerk is voorzien van smeedijzeren siermotieven, waarbij enkele details en de gehele bovenzijde zijn beschilderd met goudverf. De hekken zijn aan de onderzijde iets ingekort. Het toegangshek is van cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het boerderijcomplex - de architectonische waarde en de rijke detaillering van het geheel - de beeldbepalende ligging van het hek aan het begin van de oprijlaan - de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507742
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stepelerveld in Haaksbergen

Boerderij van het Friese kop-romp-type

Stepelerveldweg 50
Haaksbergen
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET FRIESE KOP-ROMP TYPE, opgetrokken in bruinrode baksteen onder een samengesteld dak gedekt met rode hollandse..

Varkensschuur

Kolenbranderweg 50
Haaksbergen
Omschrijving VARKENSSCHUUR opgetrokken in bruinrode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met Hollandse pannen en win..

Eenvoudige dienstwoning

Stepelerveldweg 54
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige DIENSTWONING opgetrokken in roodbruine baksteen over één bouwlaag op een rechthoekige (nagenoeg vierkante) platte..

Grevenpaal

Grevepaal a/d Boekeloseweg
Haaksbergen
Grevenpaal, geeft de scheiding aan tussen de marken Holthuizen en Usselo, 18e eeuw.

Boerderij Witveld

Altenavoetpad 21
Hengelo
Inleiding BOERDERIJ "'t Witveld" behorend bij het landgoed Twickel. In 1871 gebouwd. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype met bov..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stepelerveld in Haaksbergen