Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ziepe in Haaksbergen

Boerderij

Enschedesestraat 188
7481CT Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van De Ziepe

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE onder hoog steil geknikt zadeldak dat met rode Muldenpannen is gedekt. Op de nok van het dak twee gemetselde schoorstenen. De bruin geschilderde betonnen vakwerkconstructie van de gevels is ingevuld met decoratieve metselmozaïeken van verschillende kleuren baksteen. Aan de voor- en achtergevel (O en W) kragen de bouwlagen van beneden naar boven uit. De sprong van elk van de geveldelen wordt telkens geaccentueerd door een zware betonnen ligger op geprofileerde kraagstukken. Op de balken onder deze liggers zijn de spreuken aangebracht. Op de begane grond van de voorgevel (W) drie (vernieuwde) vensters met bovenlicht en donkergroen geschilderde luiken tussen kleinere vensters zonder luiken. In het metselmozaïek tussen de verdiepingsvensters is de naam "De Ziepe" ingemetseld. Onder het beschot in de geveltop een zoldervenster. De vensters en deuren in de zijgevels (N en Z) van de boerderij zijn vernieuwd. In de achtergevel (O) baanderdeuren met stiepel onder een segmentboog tussen stalvensters en rechtgesloten staldeuren met zijlichten. Aan weerszijden van het hooiluik met zijlichten op de verdieping twee vensters met een roedenverdeling. Onder het beschot in de geveltop een tweede hooiluik. Het interieur is grotendeels gewijzigd maar op de betonnen gebintbalken in het bedrijfsgedeelte van de boerderij zijn de spreuken nog aanwezig. Waardering Boerderij van het hallehuistype van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de spreuken die verwijzen naar de bouwgeschiedenis van de boerderij en de regeringsmaatregelen op het gebied van de landbouw ten tijde van de Eerste Wereldoorlog - de unieke betonnen vakwerkconstructie - het decoratieve metselwerk van de gevels - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507739
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ziepe in Haaksbergen

Driehoekige houten schuur

Enschedesestraat 188
Haaksbergen
Omschrijving Driebeukige houten SCHUUR op gemetselde basis onder asymmetrisch aan de westzijde geknikt zadeldak dat met rode Muldenpannen i..

HH. Bonifatius en Gezellenkerk

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving De KERK op T-vormige plattegrond heeft een driebeukig schip met lager recht gesloten koor en een nog lager transept met zijbeu..

Pastorie

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving PASTORIE op winkelhaakvormige plattegrond waarvan de vleugel aan de straatzijde (Z) twee en het bouwdeel haaks daarop aan de a..

Poortgebouw annex lijkenhuisje met doorgang onder gedrukte spitsboog

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving POORTGEBOUW ANNEX LIJKENHUISJE met doorgang onder gedrukte spitsboog. De gevels zijn opgetrokken in een handgevormde geelbruin..

'De Bommelas'

Bommelaspad 7
Haaksbergen
"de Bommelas". Boerderij onder zadeldak met pannen gedekt. Houten topgevels. Tegen de achtergevel twee met pannen gedekte aanbouwen, zijgeve..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Ziepe in Haaksbergen