Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Haaksbergen

Kerkelijk Gebouw

Veldmaterstraat 61
7481AB Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving PASTORIE op winkelhaakvormige plattegrond waarvan de vleugel aan de straatzijde (Z) twee en het bouwdeel haaks daarop aan de achterzijde één bouwlaag telt. De gevels zijn opgetrokken in een handgevormde geelbruine kloostermop onder uitkragende zadeldaken die met rode holle en bolle pannen zijn gedekt. De opgemetselde aanzetten en toppen van de kopgevels (O en W) zijn afgedekt door een ezelsrug. Op de uiteinden van de nokken twee gemetselde schoorstenen. De strekken boven vensters en deuren zijn versierd met gele zandstenen blokken. Op de begane grond achtruits-, op de verdieping zesruits- en in de geveltoppen en dakkapel vierruits vensters met stalen kozijnen. In het tussenlid tussen de oostgevel van de lage dwarsvleugel die grenst aan het plein voor de kerk en de westgevel van de kerk een getoogde geverniste deur. De ingang van de pastorie in de oostgevel van de lage dwarsvleugel bestaat uit een deur in een ondiep portiek onder gedrukte spitsboog met gele natuurstenen sierblokken. Rechts van deze entree een samengesteld kozijn met drie vensters. De grote dakkapel onder lessenaardak in het dakschild bevat eveneens drie vensters. De zuidgevel langs de straat heeft een grote gemetselde erkerpartij en balkon. Op de verdieping een centraal roosvenster en balkondeuren tussen zijlichten. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, in 1991 voorzien van electrische opwinding. Aan de toren zit in een blind raam een stenen zonnewijzer. Bovenin staat onder een zonnetje: 1815. Waardering Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de aan de Delftse School verwante bouwstijl - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen - de uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507736
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Haaksbergen

HH. Bonifatius en Gezellenkerk

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving De KERK op T-vormige plattegrond heeft een driebeukig schip met lager recht gesloten koor en een nog lager transept met zijbeu..

Poortgebouw annex lijkenhuisje met doorgang onder gedrukte spitsboog

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving POORTGEBOUW ANNEX LIJKENHUISJE met doorgang onder gedrukte spitsboog. De gevels zijn opgetrokken in een handgevormde geelbruin..

Blankenborgh

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Groot LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedek..

Koetshuis

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving KOETSHUIS van één bouwlaag op vierkante plattegrond onder tentdak met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt. Op de nok ..

Eenvoudige houten tuinschuur onder met rode en zwarte hollandse pannen gedekt zadeldak

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige houten TUINSCHUUR onder met rode en zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels (N en Z) zijn gepotdeksel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Haaksbergen