Meer dan 63.000 rijksmonumenten


HH. Bonifatius en Gezellenkerk in Haaksbergen

Kerkelijk Gebouw

Veldmaterstraat 61
7481AB Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1934
Architect: J.H. Sluijmer


Beschrijving van HH. Bonifatius en Gezellenkerk

Omschrijving De KERK op T-vormige plattegrond heeft een driebeukig schip met lager recht gesloten koor en een nog lager transept met zijbeuken. De sacristie is tegen de westelijke kruisarm aangebouwd. De overstekende zadeldaken hebben noklijnen van verschillende hoogte en zijn gedekt met rode holle en bolle pannen. De gevels van de kerk zijn opgetrokken uit een handgevormde geelbruine kloostermop en geleed met steunberen. De iets opgemetselde aanzetten en toppen van de topgevels zijn afgedekt met een ezelsrug, de overige gevels hebben een zaagtandlijst onder de goot. De gedrukte spitsbogen boven de venster- en deuren in de kerk zijn met gele zandstenen blokken versierd. Het vooraanzicht (Z) van de kerk wordt gedomineerd door de toren op vierkante grondslag onder dwarsgeplaatst zadeldak met een weerhaan op de nok. In de voet van de toren vormt een dubbele deur in een portiek onder gedrukte spitsboog de hoofdentree tot de kerk. De spitsboogvensters in de zijkapellen aan weerszijden van de toren zijn voorzien van glas-in-loodramen evenals het roosvenster boven de ingang. Onder de eenvoudige wijzerplaten van het uurwerk in de toren bevinden zich aan alle zijden galmgaten onder spitsbogen. De glas-in-loodvensters in de zijgevels van het schip, het koor en de zijbeuken van het dwarsschip (O en W) zijn uitgevoerd met een gemetselde vorktracering. In de topgevels van het dwarsschip worden de vensters geflankeerd door lancetvensters. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, in 1991 voorzien van elektrische opwinding. Aan de toren zit in een blind raam een stenen zonnewijzer. Bovenin staat onder een zonnetje: 1815. Een deur in de westgevel vormt de toegang tot de sacristie. In de top van dezelfde gevel een laaddeurtje. Inwendig is de kerk inclusief de gewelven van het schip en transept geheel uitgevoerd in schoonmetselwerk met accenten van rose en gele baksteen. Enkele oorspronkelijke interieurelementen waaronder de kerkbanken, de biechtstoel en het vaandel zijn bewaard gebleven. Waardering Rooms-katholieke kruiskerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de aan de Delftse School verwante bouwstijl - de beeldbepalende situering in De Veldmaat - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen - de uit- en inwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507735
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van HH. Bonifatius en Gezellenkerk in Haaksbergen

Pastorie

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving PASTORIE op winkelhaakvormige plattegrond waarvan de vleugel aan de straatzijde (Z) twee en het bouwdeel haaks daarop aan de a..

Poortgebouw annex lijkenhuisje met doorgang onder gedrukte spitsboog

Veldmaterstraat 61
Haaksbergen
Omschrijving POORTGEBOUW ANNEX LIJKENHUISJE met doorgang onder gedrukte spitsboog. De gevels zijn opgetrokken in een handgevormde geelbruin..

Blankenborgh

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Groot LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedek..

Koetshuis

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving KOETSHUIS van één bouwlaag op vierkante plattegrond onder tentdak met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt. Op de nok ..

Eenvoudige houten tuinschuur onder met rode en zwarte hollandse pannen gedekt zadeldak

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige houten TUINSCHUUR onder met rode en zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels (N en Z) zijn gepotdeksel..

Kaart & Routeplanner

Route naar HH. Bonifatius en Gezellenkerk in Haaksbergen

Foto's (1)