Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blankenborgh in Haaksbergen

Kasteel Buitenplaats

Enschedesestraat 65
7481CL Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Blankenborgh

Omschrijving Groot LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt schilddak. De garage onder schilddak aan de achterzijde is via een tussenlid onder plat dak verbonden met het huis. De wit gepleisterde gevels van het huis hebben een grijze plint en een hoofdgestel met kroonlijst op modillons. De symmetrische voorgevel (Z) is vijf traveeën breed met tegen de middenrisaliet een halfronde gepleisterde erker met balkon. De natuurstenen stoep van twee treden rond de erker herinnert aan het feit dat hier oorspronkelijk de hoofdingang van het huis was. Tussen de gebogen erkervensters halfzuilen met Dorische kapitelen onder het balkon met een balustrade van gedraaide balusters. De gecanneleerde pilasters met composietkapitelen aan weerszijden van de balkondeuren met tienruitsbovenlicht worden boven het hoofdgestel bekroond met een fronton. Het fronton heeft een kroonlijst op modillons en in het tympaan een tweeruitsvenster onder segmentboog. De vensters in deze gevel hebben alle rechtgesloten zesruits bovenlichten. In het midden van de drie vensterassen tellende westgevel een deur met meerruits boven- en zijlichten. Ter hoogte van het kalf boven de deur hangt een houten luifel aan een decoratieve smeedijzeren constructie. De vensters in deze gevel hebben net als in de voorgevel zesruits bovenlichten. In het tussenlid tussen de achtergevel (N) van het huis en de garage een eenvoudige deur onder bovenlicht en een venster met luiken. In de garage deuren met kleine vensters. De traplichten in het midden van de achtergevel (N) zijn bezet met glas-inloodramen. De deur en het verdiepingsvenster links in de gevel zijn vernieuwd, rechts de aangebouwde garage. In de oostgevel twee vensterassen met op de begane grond twee (vernieuwde) deuren en op de verdieping twee vensters met zesruits bovenlichten. Aan de voor- en achtergevel (N en Z) in de dakschilden getoogde dakkapelletjes. Op de nok aan de voorzijde twee gepleisterde schoorstenen onder kappen met decoratieve smeedijzeren bekroning en windvaan. Waardering Monumentaal landhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de neo-klassicistische bouwstijl die illustratief is voor een deel van het oeuvre van de architect A. Beltman - de ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex - de beeldbepalende situering in het dorp Haaksbergen - de redelijke mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507730
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blankenborgh in Haaksbergen

Koetshuis

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving KOETSHUIS van één bouwlaag op vierkante plattegrond onder tentdak met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt. Op de nok ..

Eenvoudige houten tuinschuur onder met rode en zwarte hollandse pannen gedekt zadeldak

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Eenvoudige houten TUINSCHUUR onder met rode en zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels (N en Z) zijn gepotdeksel..

Houten theehuisje met plat dak op een rechthoekige plattegrond met een rechte open voorzijde en een blinde achterwand met afgesnoten hoeken

Enschedesestraat 65
Haaksbergen
Omschrijving Houten THEEHUISJE met plat dak op een rechthoekige plattegrond met een rechte open voorzijde en een blinde achterwand met afge..

't Fort

Enschedesestraat 66
Haaksbergen
Inleiding WOONHUIS "'t Fort" met garage werd in 1931 door architect A.J. Schilderman ontworpen in een aan de Amsterdamse School verwante bo..

De Korenbloem

Fazantstraat 39
Haaksbergen
Windkorenmolen "De Korenbloem". Achtkantige bovenkruier zonder stelling, beltmolen met doorrit (1798); stenen onderstuk, houten bovenstuk, k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blankenborgh in Haaksbergen

Foto's (1)