Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Veldhoven

Woonhuis

Kapelstraat-Zuid 8
5503CW Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935-1937

(1 recensie)

Beschrijving van Villa

KAPELSTRAAT ZUID 8, MEERVELDHOVEN Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in een traditionele stijl. Rond 1935 verbouwd door aannemer van Grootel in een zakelijke stijl naar voorbeelden van W.M. Dudok. Omschrijving Tweelaags pand met een rechthoekige plattegrond. Het geheel heeft witgepleisterde muren met een donkere plint, onder een plat dak met overstekende betonnen randen. Aan de voorzijde springt het rechter gedeelte van de gevel iets naar voren. Hiertegen is een rechthoekige erker geplaatst. Tegen de zijgevel bevindt zich een bolle erker. Schuin daarboven is op de verdieping een balkon aangebracht dat bestaat uit een uitstekende betonnen plaat met een metalen hek bestaande uit enkele smalle buizen. Tegen deze zijgevel is, verder naar achteren toe, een aanbouw met garagepoort geplaatst. De ingang is iets terugliggend geplaatst, onder een luifel. Erboven is een klein rond raam geplaatst. De overige ramen zijn veelal groot en rechthoekig van vorm en hebben metalen kozijnen. Rechts van de ingang zijn bij de terrasdeuren en het raam in de zijgevel de oorspronkelijke kozijnen vervangen door kunststof. De oorspronkelijke indeling van het huis is bewaard gebleven. Het bordes voor de deur en het terras aan de voorzijde van het pand hebben een bestrating met cementtegels met polychroom bloemmotief. Rechts van het huis staat nog een kleine, éénlaagse garage onder plat dak. Het huis is voorzien van een tuin rondom. Waardering Het pand is van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van het toepassen van een nieuw zakelijke stijl in deze regio. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507728
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa
5
Recensie door: ()
Prachtig pand dat goed tot zijn recht komt op het grote perceel - tijdloos
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Veldhoven

Kantoor

Kapelstraat-Zuid 3
Veldhoven
KAPELSTRAAT ZUID 3, MEERVELDHOVEN Inleiding FABRIKANTENVILLA, nu in gebruik als kantoor, woonruimte en fysiotherapiepraktijk. De villa is ..

R.K. pastorie

Kapelstraat-Zuid 18
Veldhoven
KAPELSTRAAT ZUID 18, MEERVELDHOVEN Inleiding PASTORIE bij de H.Lambertuskerk, gebouwd in 1902, vermoedelijk naar ontwerp van architect L.C..

Villa

Provincialeweg 66
Veldhoven
PROVINCIALE WEG 66 Inleiding VILLA in chaletstijl, gebouwd in 1903 in opdracht van J.C. van Nuenen. Het pand ligt aan de Provinciale weg, ..

Delen van het interieur van de Sint-Lambertuskerk

Kapelstraat-Zuid 20
Veldhoven
De St. Lambertuskerk die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (gebouw uit 1952) bezit: pijpaarden mirakelbeeldje uit de XVe eeuw van O.L. V..

De Adriaan

Windmolen 17
Veldhoven
Molen; ronde bakstenen bovenkruier op belt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Veldhoven

Foto's (1)