Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkter Hoef in Veldhoven

Boerderij

Vilderstraat 1
5507LJ Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Berkter Hoef

Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ (BERKSE HOEF), hersteld in 1865 met een oudere kern (XIXA). De vrijstaande boerderij ligt aan de Vilderstraat in het buurtschap Berkt bij Oerle, met de achtergevel naar de straat gericht. Omschrijving Bakstenen langgevelboerderij onder een rieten schilddak met een voet van Hollandse pannen. Het metselwerk van de achtergevel is in de jaren dertig van de twintigste eeuw vernieuwd. De voor- en zijgevel zijn van een gepleisterde plint voorzien. Het pand heeft houten klampdeuren en zesruitsramen. Het interieur verkeert in grote lijnen in de oorspronkelijke staat. Waardering Het pand is van cultuurhistorisch belang vanwege het bouwtype, een goedvoorbeeld van landelijke bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507727
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Berkter Hoef
De Berkter Hoef is anno 2011 een bouwval
De Berkter Hoef is anno 2011 een bouwval
Locatie Veldhoven (Berkt)
Oorspr. functie boerderij
Bouw gereed ± 1680
Verbouwing 1865
Status bouwval
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 507727
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Berkter Hoef is een rijksmonumentale boerderij in de Noord-Brabantse gemeente Veldhoven. De boerderij is gelegen aan de Vilderstraat 1 in de buurtschap Berkt. Deze bakstenen langgevelboerderij werd gebouwd omstreeks 1680. Het schilddak is bedekt met riet en hollandse pannen.[1]

Geschiedenis

De Berkter Hoef is vermoedelijk rond 1680 gebouwd en in 1865 gerenoveerd. De boerderij was in gebruik als een gemengd bedrijf met boomgaard. Een bijgebouw dat dienstdeed als schapenstal en opslagplaats voor veevoer brandde in 1970 af. De laatste vaste bewoonster verliet de boerderij in 2004. Van 2006 tot 2009 heeft de boerderij nog dienstgedaan als kraakpand.[2] Toen eind 2009 de boerderij werd gekocht door een nieuwe eigenaar, bleek het gebouw in een slechte staat te verkeren. De nieuwe eigenaar is van plan een grondige renovatie uit te voeren.[3]

Na enkele jaren van leegstand is in 2015/2016 het pand volledig gerenoveerd en in de oude staat hersteld. Voor de nieuwe eigenaar zal de woning een woon-werk functie krijgen.


Monumenten in de buurt van Berkter Hoef in Veldhoven

De Leeuwenhof

Berkt 50
Veldhoven
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, opvallend doordat het woonhuisgedeelte hoger is dan de stal en een met riet gedekt zadeldak ..

Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen

Oude Kerkstraat 52
Veldhoven
Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen, XIX A.

Sint-Jan de Doperkerk

Oude Kerkstraat 5
Veldhoven
OUDE KERKSTRAAT 5, OERLE Inleiding R.K. KERK St. Johannes de Doper. Driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1911 in een neogotische stijl na..

Boerderij op T-vormige plattegrond, dwarshuis met stal loodrecht daarop

Zandoerle 34
Veldhoven
BOERDERIJ op T-vormige plattegrond, dwarshuis met stal loodrecht daarop.

Boerderij van het noordbrabants langgeveltype

Zandoerle 30
Veldhoven
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype uit 1865.

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkter Hoef in Veldhoven

Foto's (1)