Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Veldhoven

Woonhuis

Kruisstraat 23
5502JA Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1928
Architect: A. Valk


Beschrijving van Villa

KRUISSTRAAT 23, ZEELST Inleiding VILLA, gelegen aan een oude uitvalsweg van het kerkdorp Zeelst. Het huis in expressionistische landhuisstijl werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect A. Valk en is thans in gebruik als restaurant. Er achter een latere uitbreiding welke niet beschermd wordt. Omschrijving Eénlaags pand onder een hoog, geknikt zadeldak op een T-vormige plattegrond. Het pand is uitgevoerd in baksteen (smalle gele stenen), het samengestelde dak heeft windveren en is gedekt met riet. Hetlinker uiteinde van de voorgevel heeft een dwarsgeplaatste bouwmassa met topgevel. Aan de achterzijde is naast deze topgevel nog een topgevel zichtbaar. Aan de kopse gevel, rechts, is een spitsboogvormige erker aangebracht. Boven deze erker bevindt zich een balkon met een betimmerde balustrade. De rechthoekige erker aan de linkerkant is een toevoeging uit de jaren '70. Achter het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder plat dak. De ramen zijn voor twee-derde gedeelte gevuld met glas-in-lood. Op de begane grond zijn luiken aangebracht. In de topgevel bevinden zich ramen met roedenverdeling, de dakkapellen bestaan uit een band samengestelde ramen. De erker heeft terrasdeuren. De hoofdingang bestaat uit een houten rondboogdeur in een natuurstenen omlijsting. In deze omlijsting is de inskriptie PAX TERRE OMNIBUS gegraveerd. Aan weerszijden van de deur zijn smalle glas-in-lood ramen zichtbaar. Voor de deur strekt zich een bordes uit met bakstenen trap. In het interieur zijn diverse elementen uit de bouwtijd bewaard gebleven. Deze bevinden zich in de entree en gang. Voorbeelden daarvan zijn de tegelmozaïekvloer, de betegelde lambrizeringen, de trappartij en glas-in-lood ramen. Het pand wordt omgeven door een tuin, het huis ligt hierin centraal, verhoogd ten opzichte van de straat. Waardering Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik en vanwege de plaats die het ontwerp inneemt in het oeuvre van archictect Valk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507724
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Veldhoven

Delen van het interieur van de Sint-Willibrorduskerk

Blaarthemseweg 13
Veldhoven
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst geplaatst bevindt zich het volgende interieur: een kerkklok, gegoten in 1551 door Peter van den G..

't Oude Slot

Hemelrijken 14
Veldhoven
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, uitzonderlijk doordat zij met de bijgebouwen een hof vormt met een poortopening onder het ri..

Selstadium

Binnenweg 1
Veldhoven
Inleiding VILLA, voormalige burgemeesterswoning uit ca. 1900. Omschrijving Vrijstaand hoekpand met een samengestelde bouwmassa onder een ..

Zilster molen

Kapelstraat-Noord 142
Veldhoven
Molen. Ronde stenen bovenkruier "anno 1850".

woonhuis

Kapelstraat-Noord 76
Veldhoven
Rechthoekige huis, 1750, blijkens jaarankers, aan de korte zijde twee trapgevels met ingezwenkte zijkanten. Zesdelige schuiframen en luiken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Veldhoven

Foto's (1)