Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Cecilia in Veldhoven

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 18
5504HH Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: Wolter te Riele


Beschrijving van H. Cecilia

DORPSTRAAT 18, VELDHOVEN; H.CAECILIA Inleiding Rooms Katholieke KERK, gebouwd in 1913 door architect W. te Riele. De driebeukige kruisbasiliek is in een neogotische stijl uitgevoerd. In 1956 werd de kerk naar ontwerp van C. Geenen uitgebreid in een stijl die aansluit op het bestaande gebouw. Hierbij werd tussen het bestaande koor en westwerk het middenschip verlengd, de oorspronkelijke centraalbouw veranderde daarmee in een kruiskerk. Omschrijving Kerk uitgevoerd in baksteen onder zadeldaken en lessenaarsdaken, gedekt met leien. Het midden van de voorgevel wordt in beslag genomen door een vierkante toren met overhoekse steunberen en drie geledingen. In de eerste, hoge geleding bevindt zich op de begane grond de ingang bestaande uit een getoogde dubbele houten deur, onder een zadeldak met windveer als luifel. Daarboven is een spitsboograam met bakstenen traceringen, gevuld met glas-in-lood aangebracht. In de daarop volgende geledingen zijn achtereenvolgens blindnissen met een lancetvenster en galmgaten aanwezig. De toren wordt bekroond door een tot acht kanten ingesnoerde spits met vier kleine hoekspitsen, gedekt met leien. Tussen deze hoekspitsen bevinden zich driehoekige leien vlakken met een wijzerplaat. Links van de toren is een lage vijfhoekige Mariakapel onder spits dak gezet. In elk gevelvlak bevindt zich een smal spitsboograam met glas-in-lood. De transeptarmen zijn twee traveeën diep en driebeukig. Het koor is vijfzijdig gesloten en wordt geflankeerd door driezijdige absiden. In het koor zijn gebrandschilderde ramen aangebracht. De zijgevels zijn voorzien van spitsbooglisenen en een muizetandlijst. In elke travee is een spitsboograam met tracering, gevuld met glas-in-lood aangebracht. De kerk wordt overwelfd door kruisgewelven en spitsbogen. De wanden zijn gepleisterd. In het middendeel van het schip, ter plekke van de uitbreiding, zijn de pijlers uitgevoerd in beton. De kerk bevat glas-in-loodramen met bijbelse voorstellingen. Een aantal daarvan stamt uit het derde kwart van de negentiende eeuw, een aantal stamt uit 1921 en is gemaakt door W. Derix, Kevelaer - Goch. Nijmegen. Tot de inventaris behoren verder onder andere vier eikehouten reliëfs uitgevoerd in neo-gotische stijl uit 1915, evangelistenbeelden (XXa), kruiswegstaties, gesigneerd Frans Kops uit circa 1920 en schilderijen, één van L. van Nederveen uit 1844, een ander van Schimmelpenning uit XIXa. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding. Waardering Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Vanwege de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect heeft het ook architectuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Ceciliakerk
H. Cecilia (Veldhoven).jpg
Plaats Veldhoven
Gebouwd in 1913-1914
Gewijd aan Sint-Cecilia
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507720
Lijst van rijksmonumenten in Veldhoven
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Ceciliakerk of Sint-Caeciliakerk is een kerkgebouw in Veldhoven in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk staat aan de Dorpstraat in Veldhoven Dorp. Ten zuidoosten van de kerk bevindt zich het kerkhof.

De kerk is gewijd aan Sint-Cecilia en is een rijksmonument.

Geschiedenis

In 1834 werd er een waterstaatskerk gebouwd. In het plein voor de huidige kerk zijn er contouren van deze kerk in de bestrating aangebracht.

In 1913-1914 werd er een nieuwe kerk gebouwd naar het ontwerp van architect Wolter te Riele. Dit gebeurde nadat de toenmalige pastoor H.J. Achterbergh hiertoe de bisschop Mgr. Van de Ven om verzocht omdat de waterstaatskerk door de groei van het aantal parochianen te klein was geworden.

In 1957-1958 werd de kerk vergroot op basis van tekeningen van architect Cees Geenen uit Eindhoven. Daarbij werd de centraalbouw omgebouwd naar een kruiskerk met een verlengd middenschip tussen het bestaande koor en westwerk.

Opbouw

Het georiënteerde gebouw is een neogotische bakstenen kruisbasiliek en bestaat uit een westtoren, een driebeukig schip, een relatief ver naar achteren geplaatst transept en een koor.

De vierkante toren heeft overhoekse steunberen, drie geledingen, een achtkantige spits tussen vier met leien bedekte topgevels met op die driehoekige vlakken het uurwerk, vier flankerende hoekspitsjes en wordt gedekt met leien. In de eerste geleding bevindt zich een getoogde houten vleugeldeur met daarboven een spitsboogvenster voorzien van bakstenen traceringen met glas-in-lood, waarin drie drielobbogen, twee driepassen en een vierpas. In de tweede geleding aan drie zijden bevinden zich drie spitsboogvormige spaarvelden, waarvan de middelste een dubbele boog heeft en in het veld een spitsboogvenster. In de vierde geleding heeft de toren twee spitsboogvormige spaarvelden met daartussen het spitsboogvormige galmgat met bovenin een vierblad in de tracering. Tegen de zuidzijde van de toren bevindt zich een traptoren. Aan de noordzijde bevindt zich een lage vijfhoekige Mariakapel onder een spits dak gezet.

De transeptarmen zijn driebeukig en twee traveeën diep. Het koor heeft een vijfzijdige koorsluiting en wordt geflankeerd door driezijdige apsissen aan het uiteinde van beide zijkoren/zijbeuken. Van binnen is de kerk bepleisterd en wordt overwelfd door kruisgewelven en spitsbogen. De pijlers in het middendeel (de uitbreiding) zijn van beton. In ieder gevalvlak van de kerk bevinden zich smalle spitsboogvensters met glas-in-lood samen met spitsboogvormige spaarvelden. De zijgevels hebben steunberen, spitsbooglisenen en een muizentandlijst. De kerk wordt gedekt door zadeldaken, ook boven de zijkoren/zijbeuken, met boven het koor een dakruiter.Monumenten in de buurt van H. Cecilia in Veldhoven

Notarishuis

Dorpstraat 25A
Veldhoven
DORPSTRAAT 25-25a, VELDHOVEN Inleiding WOONHUIS met een gevel uit circa 1880 in eclectische stijl. De kern is waarschijnlijk ouder (XVII):..

Oude pastorie

Dorpstraat 93
Veldhoven
Voormalige R.K. Pastorie. Lage dorpswoning van negen traveeën, gepleisterde gevels, in de zijgevels de oorspronkelijke geveltoppen met vlec..

Huis met verdieping onder schilddak, kruiskozijnen van hout met luiken in de achtergevel

Dorpstraat 120
Veldhoven
Huis met verdieping onder schilddak, kruiskozijnen van hout met luiken in de achtergevel. Eind XVIIIe eeuw.

De Adriaan

Windmolen 17
Veldhoven
Molen; ronde bakstenen bovenkruier op belt.

Terrein waarin tien grafheuvels, een brede aarden wal en mogelijk een urnenveld

Leemdijk
Veldhoven
Terrein waarin 10 grafheuvels, een brede aarden wal en mogelijk een urnenveld. Datering: grafheuvels: waarschijnlijk Bronstijd. Urnenveld: l..

Kaart & Routeplanner

Route naar H. Cecilia in Veldhoven

Foto's (2)