Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Selstadium in Veldhoven

Woonhuis

Binnenweg 1
5502AM Veldhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Selstadium

Inleiding VILLA, voormalige burgemeesterswoning uit ca. 1900. Omschrijving Vrijstaand hoekpand met een samengestelde bouwmassa onder een samengesteld dak. Het dak is gedekt met leisteen in maasdekking. Het pand bestaat uit een tweelaags gedeelte onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat, en een éénlaags gedeelte onder afgeplat schilddak. Bij dit gedeelte zijn aan de zijgevel twee topgeveltjes toegevoegd met zadeldaken, haaks op het schilddak. Achter het blok is een houten verande aanwezig. Aan de rechterzijgevel is een éénlaagse aanbouw onder zadeldak met kruispannen geplaatst. Hier tegenaan is een garage gebouwd. De daken zijn voorzien van windveren en siersmeedijzeren pirons. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en voorzien van een natuurstenen plint. Over de gevels lopen speklagen in gele en zwarte baksteen. De ingang van het huis bevindt zich in het éénlaagse gedeelte, tegen het tweelaagse blok aan en bestaat uit een paneeldeur met natuurstenen stoepje en enkele traptreden. De ramen zijn samengestelde. Erboven zijn segmentbogen aangebracht waarvan de boogvelden zijn gevuld met polychroom metselmozaïek. Een band, eveneens in polychroom metselmozaïek bevindt zich onder de goot van het éénlaagse gedeelte en loopt over dezelfde hoogte door over de tweelaagse vleugel. In de topgevel is in een band met zwarte letters de naam SELSTADIUM aangebracht. De garage heeft een dubbele poort waarboven zich een klein rond raam bevindt. In het interieur is de samengestelde bouwmassa niet goed herkenbaar door enkele doorbraken. Enkele elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn bewaard gebleven: in de centrale gang, dwars door het huis, is aan het einde een houten trappartij aanwezig, aan weerszijden van deze gang bevinden zich vertrekken met houten deuren in een eveneens houten omlijsting. Andere voorbeelden uit de oorspronkelijke inrichting van het pand zijn de stucplafonds in de kamers op de begane grond, links van de gang heeft dit plafond polychrome rozetten en hoekversieringen, in de kamer rechts zijn het slechts eenvoudige lijsten. Rondom het pand is een tuin aangelegd. Waardering Het pand is vooral van cultuurhistorisch belang, vanwege de oorspronkelijke functie en gaafheid van de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507719
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Selstadium in Veldhoven

Delen van het interieur van de Sint-Willibrorduskerk

Blaarthemseweg 13
Veldhoven
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst geplaatst bevindt zich het volgende interieur: een kerkklok, gegoten in 1551 door Peter van den G..

Villa

Kruisstraat 23
Veldhoven
KRUISSTRAAT 23, ZEELST Inleiding VILLA, gelegen aan een oude uitvalsweg van het kerkdorp Zeelst. Het huis in expressionistische landhuisst..

Zilster molen

Kapelstraat-Noord 142
Veldhoven
Molen. Ronde stenen bovenkruier "anno 1850".

't Oude Slot

Hemelrijken 14
Veldhoven
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, uitzonderlijk doordat zij met de bijgebouwen een hof vormt met een poortopening onder het ri..

woonhuis

Kapelstraat-Noord 76
Veldhoven
Rechthoekige huis, 1750, blijkens jaarankers, aan de korte zijde twee trapgevels met ingezwenkte zijkanten. Zesdelige schuiframen en luiken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Selstadium in Veldhoven

Foto's (1)