Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo in Almelo

Tuin Park Landgoed

Gravenallee
7600AA Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo

Inleiding THEEKOEPEL behorend bij het landgoed van kasteel Almelo, in ca. 1890 gebouwd in opdracht van de Graaf van Rechteren Limpurg. Het theekoepeltje staat, zuidelijk van de Gravenallee, tegenwoordig niet meer in een rustig natuurgebied maar langs de Van Rechteren Limpurgsingel (O). Aan de zuidkant is een serre aan het koepeltje toegevoegd. Deze serre is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De balkenplafonds in de theekoepel zijn bewaard gebleven. Omschrijving Het zeskantige theekoepeltje is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een overstekend tentdak gedekt met asfaltpapier en deels voorzien van een geschulpte gootlijst. De hoeken zijn voorzien van getand blokpleisterwerk. De entree van de begane grond bevindt zich aan de westkant, die van de verdieping aan de zuidkant boven de serre. Verder worden de gevels ingedeeld door vensters met kruiskozijnen boven witgeverfde waterdorpels en een balkon aan de noordkant. Op de begane grond is het balkenplafond geel geschilderd, op de verdieping heeft het kobaltblauwe balkenplafond de vorm van een straalgewelf. Waardering De theekoepel is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de het landgoed van kasteel Almelo - de verzorgde vormgeving van in- en exterieur - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507717
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo in Almelo

Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo

Gravenallee 14
Almelo
Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, behorend bij het landgoed Almelo. De boerderij(12) is in opdracht van de Graaf van Rechteren Lim..

Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis

Gravenallee 3
Almelo
Omschrijving Zuidelijke of linker BOUWHUIS (3B) herbouwd in 1930 (jaartal) door M.H. Krabshuis. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode b..

Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis

Gravenallee 5
Almelo
Omschrijving Noordelijke of rechter BOUWHUIS (3A), gebouwd in 1695 en herbouwd in 1910 (jaartal) door B. Vixeboxse. Langgerekt gebouw, opg..

Huize Castello

Hofstraat 75
Almelo
Inleiding HERENHUIS, "Huize Castello", werd in ca. 1900 door de toenmalige graaf van Almelo gebouwd voor zijn moeder. Het huis werd gebouwd..

Voormalige rentmeesterswoning

Gravenallee 10
Almelo
Omschrijving Voormalige RENTMEESTERSWONING (10). Van baksteen opgetrokken pand van begane grond en kapverdieping onder afgeknot schilddak,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Theekoepel behorend bij het landgoed van kasteel Almelo in Almelo

Foto's (1)