Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij behorend bij landgoed Almelo in Almelo

Boerderij

Vissedijk 37
7602CP Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Boerderij behorend bij landgoed Almelo

Inleiding Traditioneel vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE behorend bij landgoed Almelo, op fraai erf met een verbouwde kapschuur, drie later in stijl bijgebouwde schuren, een verbouwde hooiberg en een boomgaard. De boerderij is in 1857 gebouwd. De bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang maar vormen samen met de boerderij een waardevol erf. De rechter zijgevel van de boerderij is opnieuw gemetseld met de oorspronkelijke stenen. Het boerenerf ligt aan de westelijke grens van de bebouwde kom van Almelo. Omschrijving De boerderij van het hallehuistype is in verschillende kleuren baksteen onder een zadeldak met wolfeinden, windveren, een uilebord en rode Hollandse pannen opgetrokken. De vensters zijn geplaatst onder strekken of hanekammen. In de voorgevel (Z) een zandstenen geprofileerde lijst boven de deur met zesruits bovenlicht, de twee vijftienruits schuifvensters en twee kleine vensters. In de zandstenen lijst is een steen aangebracht met het wapen van Huis Almelo - een kroon, de initialen R.L. van de familie Rechteren Limpurg -en het bouwjaar. De linker zijgevel (W) is geleed door twee vierruits vensters, rechtgesloten staldeuren en getoogde stalvensters met gietijzeren roedenverdeling, boven rollagen. In de achtergevel een getoogde baanderdeur tussen twee rondboogvensters en drie staldeuren. In het voorhuis zijn onder meer het balkenplafond, de 'bloempot'tegels in de schouw, de oorspronkelijke deuren en de ingebouwde vitrinekast bewaard gebleven. Het bedrijfsgedeelte met deel, stallen en hooizolder is nog geheel in de oorspronkelijke staat, met een klinkerbestrating op de vloer. Waardering De boerderij van het hallehuistype is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het landgoed van kasteel Almelo - de vormgeving van de voorgevel - het fraaie erf - de beeldbepalende ligging aan de rand van Almelo - de uitwendige gaafheid van het voorhuis en het bedrijfsgedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507716
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij behorend bij landgoed Almelo in Almelo

Twee Bentheimer-stenen poortpijlers. Door vazen bekroond

Kloosterweg 2A
Almelo
Twee Bentheimer-stenen poortpijlers. Door vazen bekroond, XVIII A.

Israelitische begraafplaats.

Boddenstraat 22
Almelo
Israelitische begraafplaats.

St. Georgiusbasiliek

Boddenstraat 78
Almelo
Inleiding De neo-gotische rooms-katholieke KRUISBASILIEK, St. Gregorius, is in 1901 gebouwd naar een ontwerp van de architect W. te Riele G..

station almelo

stationsplein 1
almelo
Stationsgebouw met overkapping, aan- en uitbouwen, toren en fietsers- en voetgangerstunnel.

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 87
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1910 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij behorend bij landgoed Almelo in Almelo