Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reefman in Almelo

Boerderij

Bolkshoeksweg 44
7607TL Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Reefman

Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Reefman" uit 1864 die behoort bij het Huis Almelo. Voor de voorgevel (W) van de boerderij langs de Bolshoeksweg staat een rij hoge bomen. Op het erf, dat recentelijk opnieuw is bestraat, staan rond de boerderij drie schuren die bijdragen aan de kwaliteit van het erf maar als objecten voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. Aan de noordzijde van de boerderij staan enkele fruitbomen. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype onder wolfdak met uileborden dat deels met riet en deels met rode Hollandse pannen is gedekt. De gevels zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in roodbruine baksteen. In de voorgevel een deur met bovenlicht en twee schuifvensters met roedenverdeling tussen kleinere vensters met bovenlicht. Op de voor Huis Almelo karakteristieke gevelsteen met kroon het jaartal 1864. In de zijgevels van het woonhuisgedeelte kleine vierruits vensters. De keuken is aan de rechter zijgevel (Z) iets opgehoogd en voorzien van een nieuwe deur en vensters. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn voorzien van staldeuren en getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. In de achtergevel een centrale baander onder segmentboog tussen zesruits stalvensters onder rondbogen en recht gesloten staldeuren. Waardering Boerderij van het hallehuistype van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de relatie met het Huis Almelo - de voor Huis Almelo kenmerkende typologie van de boerderij met de wolfeinden - de beeldbepalende situering langs de Bolkshoekweg - de redelijke mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507711
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reefman in Almelo

Pellewever/Stegers

Bolkshoeksweg 36
Almelo
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met aan de zijgevels uitgebouwd woonhuisgedeelte onder deels geknikt met grijze muldenpannen g..

Heracles Tribune

Bornsestraat 280A
Almelo
Inleiding ERETRIBUNE, ontworpen voor de voetbalclub Heracles (opgericht in 1903) door de Almelose architect M. Krabshuis, gebouwd in 1924 e..

Landhuis

Bornsestraat 112
Almelo
Inleiding LANDHUIS dat is ontworpen door de Blaricumse architect Th. Rueter in opdracht van textielfabrikant A. Bendien en in 1917 werd vol..

Huis Almelo: bakhuisje

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Achter het jachthuis een vrijstaand BAKHUISJE (11B) onder overstekend zadeldak. De witgepleisterde wanden hebben een zwart get..

Huis Almelo: voormalige jachtopzienerswoning

Gravenallee 9
Almelo
Omschrijving Voormalige JACHTOPZIENERSWONING (11A) op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak dat door schoren wordt ondersteu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reefman in Almelo