Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Draaibrug met tuiwerk in Almelo

Weg En Waterwerk

Sluiskade Zuidzijde 159
7607XT Almelo
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Draaibrug met tuiwerk

Inleiding Smalle houten DRAAIBRUG MET TUIWERK uit omstreeks 1890 over het kanaal Almelo-Nordhorn die op de zuidoever van het kanaal aansluit op het padennet van het Gravenbos. Omschrijving Lange smalle brug op palen in het water met vernieuwd houten brugdek en eenvoudig ijzeren brugleuningen. De brug heeft fraai gedetailleerd ijzeren tuiwerk en koningsstangen. Een gebogen kruis met lantaarn verbindt de pylonen zodat een poortje is ontstaan. Waardering Eenvoudige draaibrug van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de constructie van de brug - de ensemblewaarde in samenhang met het kanaal Almelo-Nordhorn. - de redelijke mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507708
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Draaibrug met tuiwerk in Almelo

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 83
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl, gebouwd in ca. 1905 in opdracht van F. ter Braak naar een ontwerp van de architec..

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 85
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1907 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in..

Groot vrijstaand herenhuis in art nouveaustijl

Ootmarsumsestraat 87
Almelo
Inleiding Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1910 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in..

Voormalige rentmeesterswoning

Gravenallee 10
Almelo
Omschrijving Voormalige RENTMEESTERSWONING (10). Van baksteen opgetrokken pand van begane grond en kapverdieping onder afgeknot schilddak,..

St. Georgiusbasiliek

Boddenstraat 78
Almelo
Inleiding De neo-gotische rooms-katholieke KRUISBASILIEK, St. Gregorius, is in 1901 gebouwd naar een ontwerp van de architect W. te Riele G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Draaibrug met tuiwerk in Almelo