Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo in Almelo

Boerderij

Gravenallee 14
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo

Inleiding BOERDERIJ VAN HET KOP-ROMP TYPE, behorend bij het landgoed Almelo. De boerderij(12) is in opdracht van de Graaf van Rechteren Limpurg in ca. 1939 ontworpen door architect Jan Jans, een architect die bij z'n ontwerpen veel gebruik maakte van traditionele Twentse elementen. De boerderij staat noordelijk van de Gravenallee buiten de gracht rond het kasteel maar wel in het zicht ervan, met de achtergevel richting het kasteel. Aan de achterzijde bevindt zich de entree tot het erf: een houten hek tussen pijlers Bentheimer zandsteen. Omschrijving De boerderij van het kop-romp type is opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De geveltoppen zijn beschoten, de rechtgesloten vensters onder strekken zijn behangen met Almelo-luiken; rood met een wit lijstje en een donkergroene rand. De voorgevel (O) van het huis is geleed door twee negenruits schuifvensters op de begane grond en twee zesruits vensters in de geveltop. Daartussen is een zandsteen met het wapen van Almelo aangebracht. In de linker zijgevel (Z) van het huis twee negenruits vensters met een deur met vierruits venster ertussen en een dakkapel met vierruits venster en fronton in het dakvlak. In het dakvlak boven de rechter zijgevel (N), met een twaalfruits venster, eenzelfde dakkapel. Een krimp geeft hier de overgang van huis naar bedrijfsgedeelte aan. In de voorgevel (O) van het bedrijfsgedeelte is een getoogde baander met ruitvormige vensters geplaatst, in de top een rond venster met ijzeren roedenverdeling. De linker zijgevel (Z) van het bedrijfsgedeelte is geleed door achtruits vensters, negenruits schuifvensters (beide zonder luiken) en twee staldeuren. In de achtergevel (W) wordt de getoogde baander met ruitvormige vensters geflankeerd door twee staldeuren onder ronde vensters met ijzeren roedenverdeling en twee negenruits schuifvensters. In het gevelbeschot een luik. De rechter zijgevel is geleed door staldeuren en zowel rechtgesloten als halfronde stalvensters. Waardering De boerderij van het kop-romptype is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de het landgoed van kasteel Almelo - het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Jan Jans - de ligging van de boerderij in het zicht van Huis Almelo - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo in Almelo

Voormalige rentmeesterswoning

Gravenallee 10
Almelo
Omschrijving Voormalige RENTMEESTERSWONING (10). Van baksteen opgetrokken pand van begane grond en kapverdieping onder afgeknot schilddak,..

Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis

Gravenallee 5
Almelo
Omschrijving Noordelijke of rechter BOUWHUIS (3A), gebouwd in 1695 en herbouwd in 1910 (jaartal) door B. Vixeboxse. Langgerekt gebouw, opg..

Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis

Gravenallee 3
Almelo
Omschrijving Zuidelijke of linker BOUWHUIS (3B) herbouwd in 1930 (jaartal) door M.H. Krabshuis. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode b..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het kop-romp type, behorend bij het landgoed almelo in Almelo

Foto's (6)