Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Almelo

Nijverheid Industrie

Bij Reggestraat 7
7600AA Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Watertoren

Inleiding De betonnen functionalistische WATERTOREN is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd naar een ontwerp van de architect G. Halbertsma en de ingenieur J. Buining. Aannemer B. Stegehuis en Zoon voerde het werk uit. De toren is een kopie van een inmiddels afgebroken watertoren die in 1916 in Velsen (NH) is gebouwd. De watertoren is 38,1 meter hoog en heeft een betonnen reservoir met een inhoud van 750 kubieke meter. De vensteropeningen in de schacht zijn tijdens een restauratie in 1973 dicht gezet. Enkele jaren later is de blauw en grijze beschildering aangebracht om de vertikale geleding van de watertoren te benadrukken. De watertoren staat aan de Reggestraat midden in een woonwijk. Door het imposante voorkomen en zijn hoogte is het een beelbepalend gebouw in Almelo. Omschrijving Vanuit een vierkante plattegrond opgetrokken watertoren van gewapend beton met een hoge sokkel en taps toelopende schacht. De uitkragende bovenbouw van het reservoir wordt gedekt door een tentdak met leien.Een hardstenen trap van vijf treden leidt naar de dubbele opgeklampte deur in de sokkel van de voorgevel (O) aan de straat. Blauw geschilderde lijnen volgen de contouren van de rechthoekige spaarvelden tussen de lisenen van de schacht. De lisenen eindigen in betonnen kraagstukken onder de uitkragende bovenbouw met aan elke kant een driezijdig middenrisaliet. Het hoog opgaande risaliet van de voorgevel wordt gedekt door een schilddakje. De vensterassen in de risalieten en in de gevelvlakken aan weerszijden zijn geaccentueerd door blauwe geschilderde vertikale lijnen. De smalle vierruits vensters hebben stalen kozijnen. Inwendig rust het betonnen reservoir op een betonskelet met in de schacht een betonnen trap over drie bouwlagen. Daarboven leiden twee stalen wenteltrappen langs het reservoir naar de zolder onder de houten kap. Waardering Betonnen watertoren van cultuur,- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - het belang van de watertoren in de geschiedenis van de Almelose waterleiding - de functionalistische vormgeving - de constructie in gewapend beton - de beeldbepalende situering van de watertoren in Almelo als oriëntatiepunt - de zeldzaamheid van een functionalistische betonnen watertoren in Twente (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Almelo (Reggestraat)
De watertoren aan de Reggestraat
De watertoren aan de Reggestraat
Plaats Almelo
Bouwjaar 1926
Hoogte 38,10 m
Inhoud 750 m³
Monumentnummer 507700

De watertoren aan de Reggestraat in de Nederlandse stad Almelo is gebouwd in 1926 en heeft een hoogte van 38,10 meter. De watertoren heeft één waterreservoir van 750 m³.

Anno 2015 is er een ontwerp-bestemmingsplan om van de watertoren een woning te maken.[1]Monumenten in de buurt van Watertoren in Almelo

St. Elisabeth

Hofkampstraat 52
Almelo
Inleiding Voormalig rooms-katholiek ZIEKENHUIS, "St. Elisabeth" met ZIEKENHUISKAPEL en RUSTHUIS "Canisius" uit 1926-1928 in een sobere trad..

Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts twee, links vier achtruits empire-ra ..

Korte Prinsenstraat 2
Almelo
Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts 2, links 4 achtruits empir..

Winkel/woonhuis

Tuinstraat 16
Almelo
Inleiding WINKEL/WOONHUIS met gerestaureerd winkelinterieur in neo-renaissancistische bouwstijl, in 1883 als snoepwinkel gebouwd in opdracht..

Huize Castello

Hofstraat 75
Almelo
Inleiding HERENHUIS, "Huize Castello", werd in ca. 1900 door de toenmalige graaf van Almelo gebouwd voor zijn moeder. Het huis werd gebouwd..

Landhuis

Bornsestraat 112
Almelo
Inleiding LANDHUIS dat is ontworpen door de Blaricumse architect Th. Rueter in opdracht van textielfabrikant A. Bendien en in 1917 werd vol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Almelo

Foto's (1)