Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Elisabeth in Almelo

Gebouw

Hofkampstraat 52
7607NJ Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van St. Elisabeth

Inleiding Voormalig rooms-katholiek ZIEKENHUIS, "St. Elisabeth" met ZIEKENHUISKAPEL en RUSTHUIS "Canisius" uit 1926-1928 in een sobere traditionalistische baksteenarchitectuur van de architecten Th.J. van Elsberg en J. Stuyt. De drie oorspronkelijk vrijstaande gebouwen zijn door na-oorlogse uitbreidingen in dezelfde stijl aan de achterzijde samengevoegd tot één groot bouwvolume. De na-oorlogse aanbouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. In de voorgevel aan de Hofkampstraat (ZW) zijn de afzonderlijke gebouwen nog goed te herkennen. Links van de centrale ziekenhuiskapel met lage zijkapelletjes staat het ziekenhuis en rechts het rusthuis. Het ziekenhuis is met behoud van de uitwendige karakteristieken verbouwd tot wooneenheden, de kapel en het rusthuis bieden nu onderdak aan de muziekschool. Omschrijving Groot samengesteld bouwvolume van twee bouwlagen onder met leien gedekte schilddaken (Maasdekking). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met in blokken gemetselde hoeklisenen. Rond het gebouw een breed gepleisterd fries onder de overstekende gootlijst op klampen. In het hele gebouw recht gesloten vierruits vensters met gedeeld bovenlicht onder strekken. Het ziekenhuisgebouw heeft een lange vleugel evenwijdig aan de Hofkampstraat (ZW) met twee paviljoens en aan de achterzijde een aangebouwde L-vormige vleugel. De oorspronkelijke hoofdingang van het ziekenhuis bevindt zich in een door de gootlijst heen stekend risaliet in de voorgevel (ZW). De lijst van het ingangsportiek is opgebouwd uit pilasters en een fries onder een fronton met geprofileerde rondboog. Op het fries staat "St. Elisabeth" en op het tympaan AD MCMXXVIII. De dubbele paneeldeur heeft een stervormige roedenverdeling in de bovenlichten. In de linker zijgevel (W) de oorspronkelijke ingang van de polikliniek in een portiek met rondboog van zandstenen blokken. De dubbele deur heeft een halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling. Boven de ingang een gevelsteen met het opschrift "Polikliniek". De vele dakkapellen op het gebouw hebben schilddakjes met pironnen op de nok. De voormalige ziekenhuiskapel is herkenbaar aan de afgesnoten hoeken en de zijkapelletjes onder tentdakjes. De oorspronkelijke spitsboogvensters in de gevels zijn vervangen door vensters met kruiskozijnen en roedenverdeling. Het gebouw van het rusthuis rechts van de kapel heeft een symmetrische voorgevel met hoekrisalieten van twee vensterassen. Tussen de hoekrisalieten voor de terugliggende gevel van de verdieping een balkon met gemetselde borstwering. Waardering Voormalig ziekenhuiscomplex van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als voorbeeld van een rooms-katholiek complex met ziekenhuis, ziekenhuiskapel en rusthuis - vanwege de sobere traditionalistische baksteenarchitectuur - vanwege de beeldbepalende situering aan de Hofkampstraat - vanwege de redelijke mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Elisabeth in Almelo

Huize Castello

Hofstraat 75
Almelo
Inleiding HERENHUIS, "Huize Castello", werd in ca. 1900 door de toenmalige graaf van Almelo gebouwd voor zijn moeder. Het huis werd gebouwd..

Watertoren

Bij Reggestraat 7
Almelo
Inleiding De betonnen functionalistische WATERTOREN is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd naar ..

Verdiepingloos pand onder dubbel schilddak met hoekschoorstenen. Dakkapel. Schuifvensters in empire-trant

Hofstraat 3
Almelo
Verdiepingloos pand onder dubbel schilddak met hoekschoorstenen. Dakkapel. Schuifvensters in empire-trant.

Sociteit

Grotestraat 100a
Almelo
Inleiding SOCIETEIT van de "Sociëteit tot Nut en Vermaak" uit 1895 in een op Franse voorbeelden gebaseerde neo-renaissancestijl. De archit..

Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts twee, links vier achtruits empire-ra ..

Korte Prinsenstraat 2
Almelo
Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts 2, links 4 achtruits empir..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Elisabeth in Almelo

Foto's (1)