Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woonhuis in Almelo

Woonhuis

Tuinstraat 16
7607JK Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Winkel/woonhuis

Inleiding WINKEL/WOONHUIS met gerestaureerd winkelinterieur in neo-renaissancistische bouwstijl, in 1883 als snoepwinkel gebouwd in opdracht van de heer Barneveld als hobby voor zijn vrouw. Het pand staat in de Tuinstraat tussen woonhuizen en enkele winkels. Aan de linker kant (N) staat het pand vrij. Aan de achterkant (W) is een grote aanbouw over twee bouwlagen onder een plat dak toegevoegd, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Omschrijving De winkel en het woonhuis zijn in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken onder een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen. In het linker deel (N) bevindt zich de winkel, in het rechter (Z) het woonhuis. De voorgevel (O) is boven een grijze plint gepleisterd en roomwit geverfd. De voorgevel van de winkel wordt geheel in beslag genomen door een pui, in de gevel van het woonhuis is een deur tussen twee vensters geplaatst. Zowel de winkelpui als de vensters hebben een gepleisterde waterdorpel. De winkelpui bestaat uit een brede etalage, een teruggelegen entree en een smalle etalage. Dit alles onder een ijzeren latei, die geplaatst is tussen twee gecanneleerde pilasters en voorzien is van een rozet en gestyleerde bladmotieven. Links daarvan een andere fantasiepilaster. In de etalages zijn zesruits bovenlichten onder drie segmentboogjes geplaatst, in de houten deur cassettes, een groot venster en een tienruits bovenlicht. In het dakvlak boven de winkel bevindt zich een dakkapel met een achtruits venster onder een fronton. De voorgevel van het huis is van horizontale schijnvoegen voorzien. Boven de deur en de zesruits schuifvensters aan weerszijden ervan zijn segmentbogen met hangoren, een sluitsteen en doorlopende profilering aangebracht. In de rechter zijgevel (Z) een zesruits schuifvenster onder een strek. In de winkel bevinden zich op de granito vloer langs alle wanden houten kastjes met casettes, ruitjes en profilering. Daarop gecanneleerde kolommetjes met ionische kapitelen, waarachter spiegels in een omlijsting van pilasters, rondbogen met rozetten en andere renaissancistische elementen. Ook in de deur naar het woonhuis rechts is geslepen spiegelglas geplaatst. Onder het beschilderde casette-plafond is een lijst met guirlandes en gesneden consoles aangebracht. Aan de binnenzijde van de etalages en in de deur naar de ruimte achter de winkel is geëtst glas geplaatst. Waardering Het winkel/woonhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke functie - de neo-renaissancistische bouwstijl van het winkelinterieur - de gaafheid en zeldzaamheid van het winkelinterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507698
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woonhuis in Almelo

Sesa

Poulinkstraat 3
Almelo
Inleiding PAKHUIS, in 1862 gebouwd in opdracht van de Fa. J.J. Engberts en Co, stoomspinnerij. Het pand maakte deel uit van het fabriekscom..

Huis van bewaring

Marktstraat 7
Almelo
Omschrijving Het HUIS VAN BEWARING heeft een hoog frontgebouw in de Marktstraat, waarin op de begane grond de entree en enkele dienstruimte..

Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts twee, links vier achtruits empire-ra ..

Korte Prinsenstraat 2
Almelo
Het oude Rectorshuis. Woonhuis van begane grond met schilddak. Ingangspartij met bovenlicht en omlijsting. Rechts 2, links 4 achtruits empir..

Twee dienstwoningen

Marktstraat 1
Almelo
Omschrijving De twee DIENSTWONINGEN aan de Marktstraat hebben twee lagen met een plat dak. Op de hoeken is het gevelmetselwerk tot bovendak..

Directeurswoning

De Waag 5
Almelo
Omschrijving Aan de Waag neemt de voormalige DIRECTEURSWONING een positie in, die het verband met het Huis van Bewaring veel minder zichtba..

Kaart & Routeplanner