Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sesa in Almelo

Gebouw

Poulinkstraat 3
7607GS Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Sesa

Inleiding PAKHUIS, in 1862 gebouwd in opdracht van de Fa. J.J. Engberts en Co, stoomspinnerij. Het pand maakte deel uit van het fabriekscomplex Kapok-, Tricot en Veerenfabriek Scholl, Engberts en Scholten (SESA). Het pakhuis staat aan de Poulinkstraat in het centrum van Almelo. De vensteropeningen zijn voor een deel dichtgezet, maar de indeling van de gevels is niet gewijzigd. De lift is verdwenen, het mechaniek onder de kap van de torenvormige liftschacht is deels bewaard gebleven. In de voorgevel (Z) is op de begane grond een deur toegevoegd in de voormalige liftschacht. Omschrijving Het pakhuis is onderkelderd en boven een grijsgepleisterde plint in rode baksteen over drie bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Rechts in de voorgevel (Z) bevindt zich de voormalige liftschacht in de vorm van een vierkante toren, onder een steil tentdak met rode Hollandse pannen en een overstekende gootlijst op klampen. Direct onder de gootlijst ronde vensters, waaromheen uitkragend siermetselwerk van oranje en witte verblendsteen. In het midden van de voorgevel bevinden zich boven elkaar drie dubbele laaddeuren met daarboven een hijsbalk. De bovenste laaddeur en alle overige vensteropeningen in de voorgevel en rechter zijgevel (O) zijn onder witte lateibalken onder één of twee segmentboogjes in witte en oranje verblendsteen geplaatst. De segementboogjes boven de vensters in de achtergevel (N) zijn in rode baksteen uitgevoerd. De linker zijgevel (W) is blind. In het pakhuis ondersteunen stalen kolommen met H-balken moerbalken, die op hun beurt houten vloeren dragen. De kelder wordt overspannen door een gemetseld en aangesmeerd troggewelf op stalen kolommen en H-balken. Ook de trapleuning vervaardigd uit stammetjes is nog bewaard gebleven. Waardering Het pakhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de voormalige functionele relatie met het SESA fabriekscomplex - de typologie en fraaie detaillering van het exterieur - de gaafheid van de constructie en van het ex- en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507697
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sesa in Almelo

Winkel/woonhuis

Tuinstraat 16
Almelo
Inleiding WINKEL/WOONHUIS met gerestaureerd winkelinterieur in neo-renaissancistische bouwstijl, in 1883 als snoepwinkel gebouwd in opdracht..

Huis van bewaring

Marktstraat 7
Almelo
Omschrijving Het HUIS VAN BEWARING heeft een hoog frontgebouw in de Marktstraat, waarin op de begane grond de entree en enkele dienstruimte..

Voormalig herenhuis

Wierdensestraat 25
Almelo
Inleiding Voormalig HERENHUIS uit 1900 gebouwd in opdracht van de industrieel Salomonson in de stijl van de neo-renaissance, met een sameng..

Twee dienstwoningen

Marktstraat 1
Almelo
Omschrijving De twee DIENSTWONINGEN aan de Marktstraat hebben twee lagen met een plat dak. Op de hoeken is het gevelmetselwerk tot bovendak..

Directeurswoning

De Waag 5
Almelo
Omschrijving Aan de Waag neemt de voormalige DIRECTEURSWONING een positie in, die het verband met het Huis van Bewaring veel minder zichtba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sesa in Almelo

Foto's (1)